Tunga novemberveckor för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. I den infällda bilden syns Lars Isovaara, som lämnade sitt uppdrag som riksdagsledamot efter ännu en skandal inom SD. Foto: Scanpix

Statsvetare: "SD måste få bort skamfaktorn"

"Starkare partiorganisation än Ny demokrati"
1:27 min

Sverigedemokraterna behöver en stor nyhetshändelse som tar bort fokus på partiets interna problem, det säger statsvetarprofessor Peter Esaiasson vid Göteborgs Universitet.

– Nummer ett skulle vara få bort uppmärksamheten från deras företrädare, för skandal generar skandal, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det bästa som skulle kunna Sverigedemokraterna just nu är att det händer något riktigt stort angeläget som drar bort uppmärksamheten från partiet för ett tag.

Just nu står SD i dilemmat att man infört nolltolerans inom partiet. Om fler företrädare hamnar i svårigheter måste de göra sig av med dem och allt färre blir kvar. En annan svårighet för SD är att man vill framstå som ett normalt parti, menar Peter Esaiasson.

– Man ska inte skämmas för att man röstar på Sverigedemokraterna, det är ett mål de har. Ska de växa och bevara det här stödet så måste de få bort den här skamfaktorn.

Hur tror du att Sverigedemokraterna kan bli ett traditionellt parti i allmänhetens ögon?

– Det är svårare för ett sådant parti som har en bakgrund i extrema rörelser i allmänhet. Ett nytt parti, som Ny Demokrati en gång i tiden, hade inte den här barlasten att släpa med sig.

Vilka paralleller kan man dra till Ny Demokrati?

– Man har mycket starkare partiorganisation i grunden än vad Ny Demokrati hade, säger Peter Esaiasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".