En utbildningsanställning ska gälla för ungdomar under 23 år. Foto: Erland Vinberg/Scanpix

Förslag om ny anställningsform för ungdomar

1:46 min

En ny tidsbegränsad anställningsform för ungdomar under 23 är, så kallad utbildningsanställning, föreslogs i dag av statens utredare. Företagen ska enligt förslaget kunna säga upp ungdomar, som har dessa avtal, med kort varsel utan att behöva ange något skäl.

Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, tror att många företag kan komma att undvika att ge ungdomar fast jobb framöver om förslaget går igenom.

– Det är definitivt en stor risk att många ungdomar kommer att bli utnyttjade. Arbetsgivaren kommer att diktera villkoren och ungdomarna kommer att bli utnyttjade.

En utbildningsanställning ska enligt förslaget kunna pågå i högst 18 månader och gälla för personer under 23 år. Arbetsgivaren har rätt att säga upp avtalet med kort varsel utan någon förklaring.

Kravet på företagen är att de måste ge den anställde möjligheten att utbilda sig på arbetstid. Hur mycket och på vilket sätt finns inte med i förslaget mer än att en plan för varje individ ska tas fram. Inte heller nämns något om lönenivåer.

Syftet med förslaget är främst att det ska bli lättare att anställa ungdomar. Utredaren Claes Stråth hoppas att ungefär 10 000 ungdomar ska utbildningsanställas varje år om förslaget träder i kraft från och med 2014.

Till skillnad från fackförbunden tror han inte att det finns någon risk att avtalen kommer att missbrukas av företag.

– Jag tror inte det. Vi ställer krav på att arbetsgivaren ska erbjuda utbildning under arbetstid, så jag tror inte att risken att det ska missbrukas är så stor.

En annan kritik från fackförbunden är att det redan finns kollektivavtal och andra styrmedel som stimulerar anställningen av unga personer. Torbjörn Johansson på LO menar att det nya förslaget kan ställa till det för redan gjorda överenskommelser.

– Risken är att man klampar på parternas relationer och förstör det som finns, säger Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista