Två chefer på en Mc Donaldsrestaurang misstänks ha sålt anställningskontrakt. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Chefer på Mc Donalds misstänks ha sålt jobb

2:02 min

Två chefer på Mc Donalds misstänks för att med löfte om anställning ha lockat människor från utlandet till Sverige. De har sedan tvingat de arbetssökande att betala 100 000 kronor för att få jobbet.

– Det har kommit till svenska Mc Donalds kännedom att det eventuellt har förekommit brottslig verksamhet kopplat till två personer vid en av våra restauranger i Stockholmsområdet, säger Håkan Ström, tillförordnad presschef på Mc Donalds.

Vad var det som gjorde att ni började misstänka dem?

– Vi har fått tips som har gjort att vi har startat interna utredningar och med det underlaget har vi sedan gått till polisen den 5 november för att få hjälp att utreda det här.

Det är Expressen som i dag skriver om de två cheferna som enligt tidningen misstänks för att under tre års tid ha ägnat sig åt att sälja anställningskontrakt till människor från andra länder som i och med det har fått arbetstillstånd och så småningom uppehållstillstånd. Mc Donalds har polisanmält cheferna - men Håkan Ström vill inte bekräfta under hur lång tid man misstänker att det här har pågått

– Den uppgiften är ingenting som jag känner till men som polisutredningen förhoppningsvis kan ta reda på, säger han.

Enligt Expressen ska ett anställningskontrakt ha kostat 100 000 kronor. Betalningen ska bland annat ha skett genom att den anställde har fört över några tusen varje månad från sin lön till sin närmaste chef eller någon släkting till chefen - transaktioner som företagsledningen sedan ska ha upptäckt.

De två cheferna är avstängda från arbetet tills vidare och brottet de misstänks för är ocker. Hur många som har tvingats att betala för att få jobb är oklart. Expressen har talat med en av cheferna och han nekar till anklagelserna.

Under de senaste två åren har Migrationsverket fattat beslut om cirka 170 arbetstillstånd på Mc Donalds men hur många av dem som skulle kunna ha kommit till genom att de anställda betalat, är oklart.

Och hur vanligt det är att arbetssökande tvingas betala för att få jobb är det ingen som vet. Enligt Alejandro Firpo som är enhetschef på Migrationsverkets enhet för arbetskraftsinvandring, får myndigheten tips om det med jämna mellanrum.

Men det är väldigt svårt att upptäcka, säger han.

– Är både företag och arbetstagare överens om att lura systemet då är det svårt för alla myndigheter att stävja det här.

På Hotell- och restaurangfacket säger ordföranden Ella Nia att det är svårt för facket att hjälpa utländska arbetare eftersom de sällan törs prata med facket. Hon tycker det är bättre att påverka politiken – facket driver bland annat att ett arbetstillstånd automatiskt ska gälla i två år utan att vara kopplat till en arbetsgivare.

– Det problem vi har är att de som är här som migrerande arbetskraft sällan vågar be om hjälp. Blir de av med jobbet har de kort tid på sig att få ett nytt jobb och får de inte ett nytt jobb tvingas de lämna landet, säger Ella Nia på Hotell- och restaurangfacket.

Katarina Helmerson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista