MP och KD kritiska till skärpt försörjningskrav

1:37 min

Moderateternas migrationsminister Tobias Billström får nu hård kritik från både Kristdemokraterna och Miljöpartiet för sitt utspel om skärpt försörjningskrav för fler flyktingar som vill ta hit sina familjer.

Att ställa krav även på barnfamiljer att de först måste ordna med till exempel bostad är orimligt enligt kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson Emma Henriksson. 

– Vi har en situation i Syrien just nu där människor flyr för sina liv och att då gå in och säga att vi ska splittra familjer, att barnen ska vara kvar i det som föräldrarna har flytt ifrån, det kan inte jag acceptera.

Det var våren 2010 som Sverige införde det så kallade försörjningskravet, som innebär att den som får uppehållstillstånd först måste ordna jobb och bostad innan en anhörig får komma efter. Men de allra flesta fick undantag från reglerna, efter krav från Folkpartiet och Kristdemokraterna. Bland annat undantogs alla barnfamiljer. Men eftersom asylinvandringen nu ökar kraftigt tycker Tobias Billström att det är hög tid att diskussionen tas upp på nytt.

– Jag kan ju se en massa saker som behöver genomlysas i den nuvarande lagstiftningen. Bland annat så anser vi ju inte att det totala undantag som finns för barnfamiljer bör vara kvar. Det är en sak som vi kan diskutera.

Partiledarna i de små allianspartierna vill inte kommentera frågan i dag. Men från Folkpartiets sida vill man inte helt slå igen dörren för vidare samtal. 

Miljöpartiet som ju har en migrationspolitisk uppgörelse med regeringen utesluter däremot helt att ens diskutera den här frågan.

– Det är inte aktuellt över huvud taget. Vi har en överenskommelse som sträcker sig över den samlade asyl- och migrationspolitiken och den innehåller ingenting som gör politiken mer restriktiv eller försvårar för människor att komma hit, så det är inte något som skulle kunna ske inom det samarbetet, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Ci Holmgren Karin Runblom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista