1 av 2
2 av 2
Kvinnor med västsahariska flaggor i flyktingläger i södra Algeriet. Foto: Alfred de Montesquiou/Scanpix.

Riksdagen vill att Västsahara erkänns

1:38 min

Riksdagen beslutade på onsdagen att Sverige bör erkänna Västsahara som en fri och självständig stat. Men regeringen tänker inte erkänna Västsahara nu.

Riksdagsbeslutet, som togs utan omröstning, innebär att riksdagen nu uppmanar regeringen att erkänna Västsahara eftersom det är regeringen som bestämmer Sveriges linje vad gäller erkännanden.

Västsahara ockuperades av Marocko 1975. Länge pågick strider mellan Marockos och den västsahariska befrielserörelsen Polisario. Sedan 1991 råder vapenvila och västsaharierna väntar på en folkomröstning om självständighet, som de enligt FN har rätt till.  

De svenska regeringspartierna och oppositionen är i stort sett överens om stödja försöken till en politisk lösning på konflikten som FN driver, men Marocko och Polisario har inte kunnat komma överens under samtalen.

Det är den samlade oppositionen inklusive Sverigedemokraterna som nu lyckats driva igenom att Sverige borde erkänna Västsahara. Men regeringen tänker inte erkänna en västsaharisk stat nu. För att ett område ska erkännas som stat måste det finnas regering har kontroll över det.

– De kriterierna är inte riktigt uppfyllda. Sedan försöker ju FN också hitta en folkrättslig lösning på Västsaharaproblematiken, det arbetet pågår. Regeringens inställning är att man inte ska föregripa det arbetet, säger UD:s presschef Anders Jörle.

Rabab Amidane, en av ett fåtal Västsaharier som bor i Sverige, hoppas ändå att riksdagsbeslutet kan få stor effekt.

– Om Sverige skulle erkänna Västsahara och andra Eu-länder skulle följa efter skulle det rädda mitt folk från att behöva inleda ett krig och vi skulle kunna lösa konflikten på ett fredligt sätt.

Cirka 80 länder har redan erkänt Västsahara, men ännu inget västland.

Ungefär halva Västsaharas befolkning bor i flyktingläger i södra Algeriet och runt hälften bor kvar i det ockuperade Västsahara, söder om Marocko, där marockanerna i dag är i majoritet, till följd av en medveten marockansk politik.

Mats Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista