Barn skickas hem från skolan på grund av snön

Flera skolor i Stockholmsområdet har stängt på grund av snöovädret som lamslagit bland annat kollektivtrafiken i Stockholms län. På Eklidens skola i Nacka utanför Stockholm har man bett föräldrar att komma och hämta sina elever, för att bussarna inte går.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Stockholms län på grund av kraftigt snöfall i kombination med hårda vindar, som har ställt till det rejält.

I Stockholms innerstad har ett fåtal busslinjer börjat gå igen under den tidiga kvällen, men i övrigt har det varit stopp i all busstrafik sedan lunchtid. All lokaltrafik i hela Stockholms län från Norrtälje till Nynäshamn har stora problem och på flera håll, som Nacka-Värmdö, Vaxholm, Åkersberga och Haninge bland annat är alla bussar inställda.

Och flera skolor i Stockholmsområdet har stängt på grund av snön, bland annat Kvarnbergsskolan i Värmdö kommun som inte haft någon undervisning i dag för de drygt 300 eleverna.

På Eklidens skola i Nacka utanför Stockholm har man bett föräldrar att komma och hämta sina barn, för att bussarna inte går.

– Vi har bett eleverna att ringa hem för att få hit föräldrarna så att de kan skjutsa hem dem, säger Lars Wirgart, rektor på skolan.

Även personal har fått hjälpa till att skjutsa hem elever. Om kollektivtrafiken inte fungerar i morgon heller håller skolan stängt.

Hur tar ni i personalen er själva hem i dag?

– En del bor ute på Värmdö och de vet inte hur de ska ta sig hem, men jag bor i närheten och kan promenera, säger Lars Wirgart.

Även Sunnerbyskolan i Nynäshamn och Engelska skolan har stängt, bland flera andra.

På Stockholmsvägarna råder något som närmast kan beskrivas som kaos, enligt Radio Stockholms trafikredaktion.

– Det är lastbilar som fastnat på vägar överallt i staden och vägar stängs av till och från. Det är extremt dålig sikt och väldigt halt överallt, det är inte greppbart just nu, säger en medarbetare på trafikredaktionen.

Ett tåg på Lidingöbanan spårade ur vid 13-tiden, sannolikt på grund av att det var mycket snö på banan, enligt Arriva Sverige som sköter driften.

Förutom att kollektivtrafik och vägar har drabbats av snökaoset har flyget drabbats av många inställda och försenade flyg till och från Arlanda. Även SJ har problem och ställer in avgångar under eftermiddagen och kvällen. Tusentals hushåll är strömlösa och posten kan inte delas ut på många platser i östra Svealand.

Och enligt SMHI så dröjer det innan det lättar.

–  Det kan fram till kvällen komma ytterligare en decimeter nysnö, säger Linnea Rehn på SMHI.

Julia Milder

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista