Stora delar av Svealand avstängt under snökaos

2:26 min

Snöandet och blåsandet har stängt av stora delar i Svealand i dag. Inställd lokaltrafik, strömavbrott och trafikolyckor inträffar hela tiden. I Stockholm har flera skolor stängt. Flygtrafiken har i princip stått still under dagen på Arlanda och Bromma flygplats och Trafikverket kan inte garantera att tågen går.

Som en konsekvens av svårigheterna i trafiken håller flera skolor kring Stockholm öppet så länge som det finns barn som inte har hämtats av sina föräldrar.

Vanstaskolan i Ösmo vid Nynäshamn har förberett för att de barn som behöver ska kunna äta middag och sova över på skolan.

Samtliga skolor i Nacka uppmanas av kommunen att hålla öppet så länge som det är nödvändigt.

En som kämpat sig ut i snöstormen är distriktssköterskan Margareta Rufält på Lidingö.

– Det här slår nog alla rekord, jag har aldrig varit med om något liknande. Det brukar sluta snöa så att plogbilarna hinner i kapp, men det är det inte.

Vad säger patienterna i dag?

– De är så tacksamma över att vi kommer över huvud taget. Men vi distriktssköterskor, vi ger oss inte.

Ovädret i Svealand och framför allt i Stockholm och längs östkusten har påverkat flygtrafiken i hela landet. Inga plan har fått landa på Arlanda och Bromma flygplats. Och över 50 000 resenärer kan vara påverkade av det.

Och i Stockholms län, där en femtedel av landets befolkning bor, har till exempel hemtjänsten och räddingstjänsten haft svårt att ta sig fram. Många kör i diket eller är med om andra trafikolyckor.

I en bussolycka med en dubbeldäckare mellan Västerås och Uppsala skadades flera personer var av minst en allvarligt. Men resan började lugnt, berättar Caroline Groth, som var med på bussen.

– Den började kana till höger, jag hann tänka att nu kör vi i diket - och det gjorde vi.

– Vi fick klättra genom takfönstret så kom vi ut, för bussen låg på sidan. Och det var jättemycket folk som hade stannat med bilar och så. Jag hade svårt att ta mig ut, jag var stelfrusen och skakade, så en man fick hjälpa mig.

Under eftermiddagen har de flesta lokala bussar, länsbussar, regiontåg, pendeltåg, fjärrtåg och flyg i Svealand ställts in till följd av vädret.

Samtidigt som ovädret spritt sig till Dalsland, Bohuslän och Dalarna är det fortfarande bara i Stockholms län som SMHI har utfärdat en klass 2-varning, och där är rådet just nu, att inte ge sig ut med bil över huvud taget.

Elin Bäckström, i samarbete med lokala kanaler

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista