En undersökning visar att nästan hälften av de som tränar på gym äter kosttillskott. (Personerna på bilden har inte med artikeln att göra) Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Hälften av de som tränar äter kosttillskott

Inkörsport till otillåtna preparat
1:46 min

Omkring hälften av alla som tränar på gym i Sverige använder prestationshöjande preparat för att få snabba resultat. Det visar en undersökning som presenteras i dag av nationella nätverket Prodis, prevention av dopning i Sverige.

Det finns en risk att detta kan leda till användande av otillåtna preparat, säger Charlotta Rehnman, projektsamordnare för nätverket Prodis.

– Man är ju ute efter en kvick fix, man vill att det ska gå snabbt och man vill få resultat. Då kan det hända att man lätt trillar över och börjar ta andra preparat när man ser att de här kosttillskotten kanske inte fungerar. Man behöver ha någonting annat, menar Charlotta Rehnman.

Nästan 10 000 personer som tränar på olika gym eller badanläggningar har fått svara på frågor om användning av narkotika, dopning och kosttillskott. Där framgår att 60% av männen och 40% av kvinnorna regelbundet använder kosttillskott. Det handlar inte om vitaminer, utan proteinpulver, muskelhöjande eller fettförbrännande preparat. En del av dem säljs i butik, andra via internet.

Enligt Charlotta Rehnman kan köp av tillskott online också innebära ett problem, då man inte är helt säker på vad det är man stoppar i sig. Och det är inte helt säkert att kroppen kan ta hand om preparaten.

– Vissa av de här preparaten kan ju innehålla saker som vi inte kan ta hand om, eftersom det inte finns något som reglerar vad som är i dem. Dessutom så vet vi att ett för stort proteinintag belastar njurarna, så det kan ge en skadlig effekt, säger Charlotta Rehnman.

Undersökningen visar också att 4% av männen någon gång använt steroider, och att 16% av männen någon gång blivit erbjudna att prova eller köpa preparaten.

– Det är lätt att tro att dopning är ett idrottsproblem, men det är ett samhällsproblem. Det finns på alla typer av träningsanläggningar. Det är vi vanliga Svenssons som rapporterar att jag har någon gång blivit erbjuden att dopningspreparat på träningsanläggningen där jag tränar, säger Charlotta Rehnman.

Fakta Prodis

Är ett svenskt nätverk där 7 olika regioner ingår, med representanter från idrottsförbund, kommuner, länsstyrelsen och landsting. Verksamheten finaniseras av statens folkhälsoinstitut. De jobbar för att minska användingen av dopning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".