President Mursi under hans TV-tal. Foto: Nile TV/Scanpix.

Mursis framträdande dämpar inte ilskan

2:35 min

Den politiska krisen i Egypten visar inga tecken på att avta. President Mursi höll igår kväll ett ca 4 timmar försenat TV-tal utan att erbjuda några eftergifter. Han står fast vid sitt kontroversiella maktdekret och beslutet att folkomrösta om konstitutionen den 15 December. Däremot inbjöd han oppositionen till nationell dialog i presidentpalatset på lördag.

Presidentens inbjudan till dialog med revolutionärer, opposition och partiledare har inte mottagits med några applåder. En kommentar löd: ”Bjöd han in oss till dialog i citadellet?” En hänvisning till Egyptisk historia, och Mohamed Ali som år 1811 bjöd in sina intet ont anandes politiska motståndare till citadellet, där de tillfångatogs och dödades.

Den unga revolutionära 6:e april rörelsen har sagt att de inte kommer att delta i Mursis dialog, utan planerar istället att genomföra sin demonstration idag efter fredagsbönen där man symboliskt kommer att ge Mursi ”rött kort”.

Den omedelbarta reaktionen bland de demonstranter som ännu var ute i nattkylan igår kväll var: Avgå!.

President Mursi erbjöd inga egentliga eftergifter, han står fast vid sina kontroversiella beslut, sitt maktdekret och folkomröstningen om konstitutionen. Han varnade istället för konspirationerna mot Egypten, och antydde att flera av de närmare 80 personer som gripits vid demonstrationerna, redan gjort bekännelser som pekar på dolda händers inblandning.

Medan oppositionen hävdar att deras fredliga  demonstration attackerades när det muslimska brödraskapets anhängare stormade in, la Mursi skulden på oppositionen.

Alla har rätt att protestera fredligt, sa han, men påpekade också att han aldrig kommer att tillåta våld och dödande.

Det enda han gjorde avkall på var en formulering i maktdekretet som gör presidentens beslut immuna mot utmaningar från domstolar. Om oppositionen känner väldigt starkt för detta så insisterar jag inte, sa Mursi. Men den eftergiften väntas inte räcka för att dämpa ilskan i landet, där Det muslimska brödraskapet lever i övertygelsen om att de utgör majoriteten i landet och därför har rätt att diktera villkoren för resten av befolkningen.

Cecilia Uddén, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista