Asylsökande bor i undermåliga tillfälliga boenden

1:39 min

Migrationsverket har hittills i år betalat närmare 220 miljoner kronor för tillfälliga boenden för asylsökande runt om i landet. Men en granskning som Sveriges Radio har gjort visar att många av de tillfälliga asylboendena inte lever upp till den standard som Migrationsverket kräver. 13 av de 29 boenden som granskats hade brister.

I ett fall delar 24 vuxna och barn på en toalett, visar en granskning som Sveriges Radios lokala kanaler har gjort.

Enligt granskningen når Migrationsverkets tillfälliga boenden vid till exempel campingplatser och vandrarhem i många fall inte upp till verkets egen utsatta standard.

I Boden vittnar asylsökande om en otrygg boendemiljö med rån och våldtäkter, i Dalarna håller inte stugorna värmen och maten är av sådan kvalitet att barnen blir sjuka.

– Hon har två barn, de äter inte, de mår inte bra. De bara kräks hela tiden, säger Danianan Gorib från Röda korset som tolkar åt asylsökande på Dalahästens boende i Avesta.

– Cold, cold, säger en av de asylsökande.

– Äckligaste, äckligaste toaletten.

– Det är knivslagsmål. Jag är rädd, säger Nadjib som bor på ett boende på Öland.

Nadjib, på ett boende på Öland, är tacksam för att ha fått skydd i Sverige, men säger att det är svårt när de ska gå ut i kylan om natten och gå på toaletten med barnen. Toaletten delar han med 24 andra barn och vuxna - trots att Migrationsverkets egna riktlinjer säger max 15.

Sveriges Radios lokala kanaler har granskat 29 av 44 tillfälliga boenden som Migrationsverket hyr runt om i landet och som i månadsskiftet november/december var bebodda.

Migrationsverket har inte lägenheter till alla utan tvingas hyra campingplatser, vandrarhem och hotell, en boendeform som just nu drygt 5 000 asylsökande är hänvisade till och som kostat staten närmare 220 miljoner till och med november i år.

Tycker du att skattepengarna används väl till de tillfälliga boendena?

– Nej det tycker jag inte. Det är mycket dyrare med tillfälliga boenden än lägenhetsboenden, säger Mikael Ribbenvik som är rättschef på Migrationsverket.

– Det är mer pengar för sämre kvalitet.

Granskningen visar att flera boenden inte lever upp till de krav som ställs från Migrationsverket.

– Det kommer fler asylsökande nu än på 20 år och vi måste ge människor tak över huvudet och mat för dagen. Men det är klart att vi upptäcker avarter jämt och ständigt.

 –Men det här är inte ett läge där vi kan vara kräsna, det kommer 200 – 300 människor varje dag, säger Mikael Ribbenvik.

Tillfälliga boenden som Migrationsverket hyr blir en allt vanligare boendeform, vissa asylsökande tvingas bo så här över ett år. En familj med sex barn från Tjetjenien bor i ett enda rum i ett tillfälligt boende i Boden i Norrbotten- så har de bott i över ett år.

– Bäbis, bäbis, min bror och bror och min syster och min mamma och min pappa och jag, berättar sexåriga Imam.

Maten hänger utanför fönstren, det finns inga kylskåp. Mamma Luiza är oroad för barnen, de far illa av att bo så här och ibland får hon inte kontakt med dem säger hon.

– Stress och de är mycket sjuka. Min familj har mycket problem av att sitta här på campingen, säger Luiza Shaudinovna Bazurkaeva.  

Standarden varierar

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Samira Othman Rebecka Montelius

I samarbete med Sveriges Radios lokala kanaler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.