Venezuelas president Hugo Chavez. Foto: Manuel Diaz / Scanpix.

Hugo Chavez ska genomgå ny canceroperation

I ett tv-sänt tal sa 58-årige Hugo Chavez att läkare har hittat nya cancerceller och att han kommer att opereras på Kuba. Han har opererats flera gånger för cancer tidigare under de senaste 18 månaderna.

Venezuelas president Hugo Chavez meddelar att han återigen måste opereras för cancer på Kuba. Det blir den fjärde operationen sedan han diagostiserades med sjukdomen 2011. Enligt Chavez har kubanska läkare upptäckt nya elakartade celler i samband med en undersökning.

I somras sa Hugo Chávez att han var frisk och helt fri från cancer. I oktober återvaldes socialistledaren som president för Venezuela, med drygt 54 procent av rösterna.

I sitt tal på lördagskvällen sa president Chavez att han hoppas att allt kommer att gå bra, och att han under tiden lämnar över till vicepresidenten Nicolás Madur. Han betonade vid flera tillfällen också att om det är så att han inte kan återvända till sin post, så hoppas han att folket väljer Maduro som hans efterträdare, för att så säkra den boliviarianska revolutionen.

Enligt Venezuelas konstitution får landets vicepresident ta över makten tillfälligt tills ett nytt presidentval har utlyst, skriver spanska tidningen El País.

Pablo E. Dalence

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista