1 av 8
Människor protesterar i Oslo under söndagen mot att Nobels fredspris går till EU. Foto: Scanpix
2 av 8
Nobels Fredspris 2012 går till EU och delas ut i Oslo Rådhus måndag. EU-ordföranden Herman Van Rompuy håller tal. Foto: Heiko Junge/Scanpix
3 av 8
Barroso, van Rompuy och Schultz applåderar. Foto: John MacDougall/Scanpix
4 av 8
Kung Harald, drottning Sonja, prinsessan Mette Marit och prins Haakon av Norge under prisceremonien. Foto: John MacDougall/Scanpix
5 av 8
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, EU-ordföranden Herman Van Rompuy, och EU-parlamentets talman Martin Schulz signerar gästboken i Nobelinstitutet i Oslo under söndagen. Foto: Scanpix
6 av 8
Audiens på slottet. EU:s representanter tillsammans med drottning Sonja och kung Harald av Norge. Foto: Berit Roald/Scanpix
7 av 8
Norska Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland i talarstolen. Foto: Heiko Junge/Scanpix
8 av 8
Avspärrningar vid Nobels fredscenter i Oslo under söndagskvällen. Foto: Scanpix

Van Rompuy: "Priset tillhör alla européer"

1:20 min

Nobels fredspris, som i år går till Europeiska unionen, har delats ut i Oslo Rådhus. Säkerhetspådraget i Oslo har varit stort eftersom inte mindre än 20 stats- eller regeringschefer är på plats för att delta i ceremonin.

EU-ordföranden Herman Van Rompuy, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och EU-parlamentets talman Martin Schulz representerade EU under prisceremonin i Oslo. De fick långa applåder när de tog emot medalj och diplom.

– Priset tillhör alla européer, sa Herman Van Rompuy i sitt tal.

– För mig är det viktiga med freden försoning, det går utöver förlåtelse och glömska, tillade EU-ordföranden.

Talet hölls på engelska, men Van Rompuy flikade också in fraser som "Jag är en europé" på tyska och "Jag är stolt över att vara europé" på franska.

– Fred kan inte enbart vila på människors goda vilja, sa José Manuel Barroso och underströk vikten av starka institutioner.

Kung Harald och drottning Sonja och många andra hedersgäster var närvarande under pristutdelningen. Thorbjørn Jagland, ordförande i norska Nobelkomittén, påminde om EU:s historia och underströk att EU var en värdig mottagare av fredspriset.

– Kol- och stålunionen 1951 markerade början på en process av försoning som har fortsatt till i dag, sa Thorbjørn Jagland, ordförande i norska Nobelkomittén i sitt tal.

– Processen började i Västeuropa, och fortsatte över den öst-västliga sprickan när Berlinmuren föll, och har i dag nått Balkan, där det för 15-20 år sedan utspelades blodiga krig.

– EU har hela tiden varit en central drivkraft under dessa försoningsprocesser. EU har bidragt till både "broderskap mellan nationerna" och "främjande av fredsprocesser" som Alfred Nobel skrev i sitt testamente. Nobels fredspris är därför både välförtjänt och nödvändigt, sa Jagland.

Norsk polis har spärrat av stora delar av Oslos centrum inför dagens Nobelfestligheter. Säkerheten är extra stor eftersom 20 stats- eller regeringschefer deltar i ceremonin då EU får sitt omstridda fredspris.

– Det är otroligt stort säkerhetspådrag, det är avstängt på många ställen runtom i Oslo, det är flygförbud ovanför Oslo sedan i går och ökad passkontroll för att komma in i Norge över huvud taget, säger Sveriges Radios Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist, som finns på plats i Oslo.

Nobelkommittéen har fått hård kritik för sitt val av EU som fredspristagare.

– Försvaret för att EU får priset är att man har varit en central drivkraft i den här försoningsprocessen, och att EU har verkat för folkets förbrödring, och det ska stämma med det som Alfred Nobel skrev i sitt testamente, säger Jenny Sanner Roosqvist.

I söndags genomförde cirka 1 200 människor, däribland även tillresta svenskar och danskar ett fackeltåg i protest mot att EU får priset. Protester kan väntas även i dag.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista