Svenska vapen i Burma trots vapenembargo

2:02 min

Svenska granatgevär från Saab användes av regeringsstyrkorna i Burma under hösten. Vapnen har kommit in via ett tredje land.

– Vi ser allvarligt på om länder dit vi exporterar vapen inte stannar kvar där. Och därför, när vi fick se de här bilderna, så rapporterade vi också det här till Inspektionen för strategiska produkter, som är den myndighet som har hand om slutanvändaravtalet som är mellan stat till stat, säger Sebastian Carlsson, presschef på Saab.

Efter strider i oktober i norra Burma efterlämnade regeringsstyrkorna sex vapen som visade sig vara av typen M-3, en av de senaste exportmodellerna av Carl Gustaf, ett svenskt granatgevär. Det är en burmesisk frilansjournalist som tagit bilderna av de svenska vapnen som tidningen SvD publicerar i dag.

Sverige får inte sälja vapen till Burma eftersom landet står under ett vapenembargo från EU sedan 1996. Hur vapnen hamnat i Burma vill inte Sebastian Carlsson spekulera i.

– Det vi kan se är att vi exporterar inte vapen till Burma och vi ser mycket allvarligt på om de har hamnat i Burma. Man kan också säga att på 80-talet så exporterade Sverige försvarsmaterial till Burma. På bilderna som i dag visas så finns det då en modell av Carl Gustaf som är av en nyare typ. Ammunitionen däremot, den kommer från den export som skedde för 20-30 år sedan.

Catinka Agneskog

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista