"Frustrerad över svenska vapen i Burma"

2:15 min

Svenska granatgevär från Saab användes av regeringsstyrkorna i Burma under hösten. Vapnen tros ha kommit in via ett tredje land. Det är svårt att kontrollera vapnen som säljs, men inte omöjligt.

– Det finns möjligheter att säga till landet som köper vapen att vi vill kontrollera och vi vill komma in i landet och kontrollera tio, femton, tjugo år efter köpet om vapnen fortfarande finns där. Men i vanliga fall blir det som nu, att någon ser vapen på en plats där de inte ska vara och börjar ställa frågor, säger Siemon Wezeman, researcher på SIPRI, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut.

Det var efter strider i oktober i norra Burma som regeringsstyrkorna  efterlämnade sex vapen som visade sig vara en av de senaste exportmodellerna av Carl Gustaf, ett svenskt granatgevär från Saab.

Siemon Wezeman tror att vapnen med största sannolikhet kommit in i Burma från ett tredje land. Sverige har enligt honom, om man tittar på global nivå, en av de bästa systemen som finns, när det gäller vapenexport. Men han tror att det viktigaste, när sådant här händer, är att ha ett system som gör att Sverige kan agera.

Just nu, på besök i Stockholm finns Khon Ja. Hon arbetar till vardags på Palmecentret i Burma. Hon kommer själv från den regionen där de svenska vapnen fotograferades.

-- Jag blev överraskad och frustrerad och trodde aldrig att svenska vapen skulle dyka upp i mitt hemland, säger Khon Ja.

Det är en burmesisk frilansjournalist som tagit bilderna av de svenska vapnen som tidningen Svenska Dagbladet publicerar i dag. Sverige får inte sälja vapen till Burma eftersom landet står under ett vapenembargo från EU sedan 1996. 

Sebastian Carlsson är presschef på Saab:

- Vi ser allvarligt på om länder dit vi exporterar vapen inte stannar kvar där. Och därför, när vi fick se de här bilderna, så rapporterade vi också det här till Inspektionen för strategiska produkter som är den myndighet som har hand om slutanvändaravtalet som är mellan stat till stat, säger Sebastian Carlsson.

Inspektionen för strategiska produkter, ISP, vill i nuläget inte ge en kommentar eftersom det nu pågår en utredning. Men de säger att de har goda förhoppningar att spåra vapnen eftersom de bland annat fått serienummer. När utredningen kan tänkas vara klar vet ISP inte.

Catinka Agneskog

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista