Bankerna vill minska kontanterna via mobilen

1:32 min

Storbankerna lanserar nu en app, Swish, som ska få privatpersoner att sluta betala med kontanter. Men i ett av Stockholms köpcentrum var intresset ganska svalt, i alla fall hos Björn Leijon och Cecilia Bergegran.

– Jag har svårt att se att jag skulle göra det, men jag kanske har fel, säger Björn Leijon.

– Det kanske är något som kan fungera om man har många barn som man behöver föra över pengar snabbt och snärtigt till vid olika tillfällen, säger Cecilia Bergegran.

Hur intresserad är du själv?

– Inte alls.

Varför det?

– Jag klar mig bra med internetbanken.

De sex storbankerna lutar sig mot sina egna mätningar som säger att åtta av tio vill betala med mobilen. Men än så länge går det bara att använda det nya betalningssättet mellan privatpersoner.

Storbankerna hoppas helt enkelt på att konsumenterna ska använda mobilen i stället för plånboken. Haken är att om två personer ska dela på krognotan, eller göra upp en affär om begagnade skidor, då måste båda ha registrerat sina konton till den nya appen.

Argumentet är att överföringen med den nya tjänsten sker direkt. Det enda som behövs är mobilnumret, som är knutet till kontonumret. Allt sker i realtid och därför heter appen just, Swish.

Bankerna ser appen som det första steget mot en ny betalningsstruktur.

– Jag tror att bankerna får ställa in sig på att under en lång tid så är appen Swish mer en kostnad än en stor intäkt. Det här har varit ett stort utvecklingsprojekt av de sex bankerna gemensamt tillsammans med bankgirot. Vi kommer förstås ha både drift och utvecklingskostnader fortsättningsvis, säger Mats Torstendahl, chef för SEB:s kontorsrörelse.

Fråga

Ulrika Beck-Friis

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista