Matbutiker fuskar i jakten på billigast matkasse

2:05 min

Pensionärernas riksorganisation, PRO, presenterar i dag sin årliga matkorgsundersökning. Men priset på många matvaror sänks, när det är dags för den årliga undersökningen.

– Alla ostar runt omkring var 79.90 kronor kilot, men just Herrgårdsosten som var med i undersökningen kostade 29.90 kronor kilot. Då tänkte jag att det här kan ju inte vara korrekt, så på söndagen gick jag tillbaka och tittade och då kostade osten 79.90 kronor kilot igen, säger Marianne Ranweg, PRO:s inspektör när hon registrerade priserna i två butiker i Borås.

Pensionärernas riksorganisation, PRO, presenterar i dag sin årliga matkorgsundersökning. Det är för tjugonde året i rad som undersökningen genomförs. I år har de tittat på priserna i nästan 1 200 matbutiker över hela Sverige. 79 varor har jämförts och vilken som blev landets eller länets eller kommunens billigaste butik brukar få stort genomslag i många medier.

Redan förra året var det prat om att handlarna fuskade med priserna. Därför gjorde man i år efterkontroller i åtta butiker. I två av butikerna hade man sänkt priserna när PRO skulle komma. På till exempel tvättmedel, diskmedel och köttfärs hade priserna halverats.

Anledningen till att priserna sänks är just den mediala uppmärksamheten och att handlarna vill hamna bra till i jämförelsen, säger Thomas Svaton, vd på branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

– Så därför är det rimligt att anta att i en konkurrensutsatt marknad använder man sig av all tillgänglig information för att tillgodogöra sig nyttan själv. Det har vi varnat PRO för,  det blir så när man inte har hög sekretess runt undersökningen.

För att undersökningen ska bli mer trovärdig har PRO i år bytt ut en tredjedel av varorna på listan och bytt datum för undersökningen, från vår till höst. PRO vill inte vara hemliga utan de vill se prisjämförelsen som ett schyst samarbete mellan dem och handlarna.

– Man kan tänka sig att det skulle fungera på en marknad som inte styrs av konkurrens, men på en marknad som präglas av konkurrens vill man ju framstå i så positiv dager som möjligt, säger Thomas Svaton, vd på organisationen Svensk Dagligvaruhandel.

#text=5377703#Mataffärer misstänks för fusk#text=5377642#Här handlar du billigast
#text=5377648#Stora skillnader på matpriserna
#text=5377262#Stor skillnad på matpriserna #text=5377609#Maten dyrare i länet

Elin Bäckström, i samarbete med lokala kanaler

Ekot

Alexandra Karlsson

P4 Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.