Foto: Alex Wong/Scanpix.

USA erkänner oppositionen i Syrien

1:58 min

USA:s president Barack Obama sa i en tv-intervju natten mot onsdagen att USA ser den syriska oppositionen som den legitima företrädaren för det syriska folket.

Det här är det tydligaste ställningstagandet som USA gjort hittills om det pågående inbördeskriget i Syrien.

I måndags gav EU den syriska oppositionsalliansen sitt erkännande. Det efter att EU:s utrikesministrar mött ledaren för den nybildade syriska oppositionskoalitionen, Ahmed Moaz al-Khatib.

– Sedan återstår det att se om de kommer beväpna denna opposition. Frankrike har sagt att de inte kommer att göra det, säger Ekots utrikesreporter Maria Persson Löfgren.

Nu pågår ett möte i Marrakesh där 130 länder som stöder oppositionen i Syrien har gjort en liknande deklaration.

– Assadregimen har varnats för att använda biologiska och kemiska vapen och just i dag har Human Rights Watch kommit med en ny rapport som visar att det på minst fyra platser använts brandbomber med vit fossfor, som ger fruktansvärda skador. Det kan göra att man måste reagera ännu mer från flera stater, säger Maria Persson Löfgren.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har kritiserat USA:s beslut om att erkänna oppositionen.

– Han menar att USA har gjort det för att man räknar med att oppositionen ska vinna det krig som pågår, Rysslands linje har varit att man ska lägga ner vapnen och i stället förhandla. Men då vet vi också att i den pågående konflikten är det ryska vapen som används, säger Ekots utrikesreporter Maria Persson Löfgren.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista