Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Friskolebolag inför "meddelarfrihet" för anställda

2:30 min

Landets största friskolekoncern inför något som de kallar meddelarfrihet för samtliga 8 000 anställda. Det är AcadeMedia, som nu öppnar för visslare, eller whistleblowers.

I dag blir beslutet offentligt. Alla anställda i AcadeMedia får något koncernen kallar meddelarfrihet. De ska få slå larm, som det heter på mediesvenska.

Därmed kanske ett av argumenten mot friskolorna avmagnetiseras. Det är i alla fall förhoppningen.

AcadeMedia ägs av riskkapitalbolaget EQT, närstående familjen Wallenbergs maktbolag Investor, och är landets största friskolebolag. 250 skolor med 45 000 elever och 8 000 anställda ingår i bolaget. Dessutom finns det 20 000 vuxenstuderande, på yrkeshögskolor och SFI.

Meddelarfrihet innebär i lagens mening att offentliganställda har rätt att slå larm om missförhållanden, utan att själv riskera att råka illa ut. Visslare på svenska, whistleblower, på engelska.

Enligt AcadeMedia ska detta nu gälla alla i koncernen.

– Om jag inte missuppfattat meddelarfriheten fullkomligt så går det inte att göra undantag, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör hos AcadeMedia.

Frågan har hamnat i den så kallade politiska långbänken, och den utlovade utredningen om meddelarfrihet för anställda i den privata sektorn har dröjt.

Alltför länge, menar kritikerna, och riktar sitt missnöje mot justitieminister Beatrice Ask som har lovat och lovat men arbetet har inte satt igång.

Beskedet om att AcadeMedia nu inför det möts med glädje av Lärarförbundet och ordförande Eva-Lis Sirén.

– Jag tror att det är viktigt att AcadeMedia går före och nu är det hög tid att den statliga utredningen under Beatrice Ask sätter fart, för det här ska vara en självklar möjlighet för alla skolor.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Uppdaterat i artikeln

Denna artikel har uppdaterats efter att felaktiga formuleringar upptäckts.

Tommy Fredriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista