Gunilla Carlsson (M). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Biståndsgranskaren Sadev bort trots motstånd

1:45 min

Biståndsminister Gunilla Carlsson tänker lägga ner den biståndsgranskande myndigheten Sadev den sista december. Detta trots att riksdagens utrikesutskott gått emot nedläggningsplanerna. Utrikesutskottet vill att Sadev behålls i avvaktan på att en bättre granskningsfunktion tas fram, och för att det inte ska uppstå ett glapp i utvärderingsverksamheten.

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) går alltså emot utskottets vilja.

– Sadev avvecklas på ett ansvarsfullt sätt. Det har regeringen ansvar för, säger hon.

Hur undviks glappet till en ny granskningskommitté är på plats?

– Det beror på hur man vill definiera ett glapp. Det är viktigt att kunna se till att med en kommitté, som är mitt förslag, kan man rätt så snabbt få en sådan på plats. Under första halvan nästa år är det min ambition att den skall vara på plats, säger Gunilla Carlsson.

Biståndsministern vill ha en förbättrad granskningsfunktion i form av en kommitté. På liknande sätt som ESO, expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, som ligger under regeringen.

Gunilla Carlsson säger att regeringen kan fatta beslut om denna kommitté i januari och att den kan vara igång före den första juli nästa år. Enligt Gunilla Carlsson blir det då inget glapp.

Men det finns olika åsikter om det i utrikesutskottet.

För 14 dagar sedan enades alla partier i utskottet utom Sverigedemokraterna om att Sadev ska vara kvar till dess att en ny granskningsfunktion har skapats. Men nu läggs Sadev alltså ner vid årsskiftet och den nya granskningsfunktionen kommer att vara igång först cirka ett halvår senare.

Kenneth G Forslund, Socialdemokraternas biståndspolitiska talesperson, säger till Ekot att det inte var utskottets mening att det skulle bli ett glapp.

Diskussionen mellan utrikesutskottet och biståndsminister Gunilla Carlsson om utformningen av den nya granskningsfunktionen fortsätter på tisdag i nästa vecka, enligt Kenneth G Forslund.

– Det finns en stor enighet om vad vill ha ut av granskningsfunktionen i framtiden. Nu ska vi bli eniga om hur det skall gå till, säger han.

Erik Ridderstolpe

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista