1 av 3
Foto: Mandel Ngan/Scanpix
2 av 3
Foto: Jessica Hill/Scanpix.
3 av 3
Foto: Scanpix.

20 barn döda i ny amerikansk skolskjutning

26 människor, de flesta små barn, har skjutits till döds på en lågstadieskola i delstaten Connecticut, bekräftar polisen. Den misstänkte skytten ska ha påträffats död inne i skolan.

Polisen bekräftade vid halv tio på kvällen svensk tid att 20 barn och sex vuxna dödats. 18 barn ska ha dött på platsen och två på sjukhus. Bland de dödade vuxna finns skolans rektor och kurator

Ytterligare två personer rapporteras döda, skytten och en man som hittades död i ett hus i på en annan plats Newtown. Enligt tidiga medieuppgifter rörde det sig om mördarens pappa, men uppgifterna har ännu inte bekräftats av polisen.

Bara en person ska ha skadats och överlevt, något som innebär att offren haft liten chans att undkomma.

Skottlossningen utbröt på morgonen lokal tid och ägde huvudsakligen rum två rum på skolan. Enligt lokala medier började skytten i förskoleavdelningen.

Ett ögonvittne som CNN talat med hörde "minst 100 skott" avlossas runt klockan 9.35 lokal tid (omkring 15.35 svensk tid). Tre personer som var i ett rum tillsammans med vittnet gick ut i korridoren som ljudet kom från.

– Bara en kom tillbaka, säger kvinnan som senare såg två döda, men inte skytten.

Skytten uppges vara en man i 20-årsåldern vars mamma jobbade på skolan. Mannen var beväpnad med flera vapen, varav två pistoler som hittades på skolområdet. Han ska också ha haft en skottsäker väst på sig.

Polisen förväxlade till en början den 20-årige mördaren med hans fyra år äldre bror, vars legitimation han hade på sig. Brodern förhörs av polis.

Skytten dog i samband med massakern, det är fortfarande oklart om han tagit sitt eget liv eller träffats av polisens kulor.

Samtliga skolor och förskolor i staden Newtown, med drygt 27 000 invånare, stängde på förmiddagen.

Vid tiden för skjutningen fanns runt 600 barn i åldrarna fem till tio år inne på skolområdet, enligt en förälder till en elev på skolan.

President Barack Obama ståri kontakt både med den federala polisen FBI:s chef Robert Mueller och med guvernören Dan Malloy i delstaten Connecticut på USA:s östkust. Presidenten höll vid niotiden svensk tid ett känslofyllt tv-tal med anledning av massakern.

Svenska utrikesdepartementet vet ännu inte om någon svensk finns bland offren i skolskjutningen.

– Vi håller på och undersöker, vi har inte någon information ännu, sa Charlotta Ozaki Macias på UD:s presstjänst på fredagskvällen.

Ekot/TT

Fakta: Skottdåd på amerikanska skolor

  • I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech och tog sedan sitt liv.
  • I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.
  • USA:s mest uppmärksammade skolmassaker skedde på Columbine High School i Colorado i april 1999. Två tonåringar sköt ihjäl tolv elever och en lärare och skadade 24 andra innan de begick självmord.

(TT)

De värsta skottlossningarna i USA 2012

  • 2 april – Sju personer dödas och tre skadas vid en skottlossning på ett kristet college i Oakland.
  • 20 juli – En maskerad skytt dödar tolv personer och skadar 58 när han öppnar eld mot biopubliken vid en visning av Batmanfilmen The Dark Knight Rises i Denver, Colorado.
  • 5 augusti – En skytt dödar sex personer under en gudstjänst i ett sikhtempel i Oak Creek, Wisconsin.
  • 24 augusti – Två personer dödas och åtta skadas vid en skottlossning utanför Empire State Building i New York under tursitsäsongen.
  • 27 september – En tidigare anställd dödar fem och tar sedan sitt eget liv på ett företag han fått sparken från i Minneapolis.
  • 21 oktober – Tre personer dödas på ett spa i Milwaukee, en av dem skyttens före detta fru.
  • 14 december – En skytt öppnar eld inne på lågstadieskolan Sandy Hook Elementary School i Newtown Connecticut. Flera personer, många av dem barn, dödas och skadas.

Källa: Reuters

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista