Anders Borg försvarar sig mot OECD-kritik

1:41 min

Den internationella samarbetsorganisationen OECD har analyserat Sverige i en ny rapport.

Det går bra för Sverige, men en ökande ojämlikhet oroar OECD som också pekar på risken för en bostadsbubbla. Finansminister Anders Borg (M) tillbakavisar kritiken.

– OECD konstaterar att vi inte har en bostadsbubbla, sen så ska man alltid vara orolig när man har en hög skuldsättning och ett stort banksystem som också är internationellt exponerat. Vi har gjort en hel del saker för att skärpa regelverket för bankerna och det har vi säkert skäl att gå vidare med, säger Anders Borg.

Det är en internationell expertpanel med tunga ekonomer från OECD som har levererat en tung kritik av Anders Borgs arbete. Betyg: A+ på det mesta men klara frågetecken framför allt för bostadsmarknaden.

Där vill OECD ha en blandning av vad som i Sverige skulle kunna kallas både höger och vänsterpolitik: Höjd fastighetsskatt, sänkta ränteavdrag, och mer konkurrens på byggmarknaden. Allt för att sakta ner bostadsmarknaden.

Men Anders Borg ville inte höra på det örat.

– Jag tror att höjd fastighetsskatt eller försämrade ränteavdrag i det här läget skulle vara relativt farligt. Det skulle kunna leda till  att vi fick en kraftig sättning på bostadsmarknaden som slår igenom på byggsektorn och leder till en högre arbetslöshet. Det tycker jag man ska vara försiktig med. Jag tror snarare att vi ska försöka stärka upp vår banksektor så att den blir mindre riskfylld framöver.

Att ojämlikheten i Sverige ökar tycker OECD också är ett problem. Men Borg tycker att Sverige ändå skött sig bra.

– Sverige har faktiskt klarat krisen i jämlikhetstermer bättre än många andra länder som slagits mycket hårdare. Vi har gjort i praktiskt taget varje budgetåtgärd, med förstärkta barndelar i bostadsbidragen, och nu senast förstärkte vi bostadsbidragen för pensionärer med svag ATP och vi har gjort förändringar i försörjningsstödet för att det ska bli lättare att komma tillbaka till arbete, säger Anders Borg och fortsätter:

– Det där tror jag att man nog i praktiken i varje budget måste  göra, sen är det ju generellt så att det allra viktigaste försvaret för sammanhållningen är naturligtvis att vi jobbar för full sysselsättning.

Jonas Fredén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista