Stora prisskillnader på p-piller till unga

2:12 min

Priset på preventivmedel för unga skiljer sig beroende på var man bor i landet. När preventivmedel blir en allt för hög kostnad i relation till tonåringars ekonomi, så väljer många att ha sex utan preventivmedel, säger Caroline Blohm, kurator på Visby ungdomsmottagning. 

– Vi har dyra preventivmedel. Vilket gör att de unga inte väljer att prioritera det här. Utan då chansar de och tänker att "Det har ju gått förr - jag kommer inte att bli gravid". "Jag kan inte bli gravid" är ett vanligt feltänk, säger Caroline Blohm.

Prisskillnaderna på preventivmedel till unga flickor varierar beroende på var de bor. För en del är p-piller gratis - medan andra får betala över tusen kronor.

Orsaken är att landstingen och regionerna själva avgör om de vill ge rabatter på preventivmedel i form av subventioner, och till vilken ålder den ska gälla. 

I nära hälften av landstingen har man valt att ge subventioner på preventivmedel upp till 19 år. Medan tre landsting ger rabatt upp till 25 år.

Frågan om att alla ska betala lika och upp till samma ålder har varit en stridsfråga inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i över ett decennium.

Efter årsskiftet tas frågan upp igen - men utsikterna att finna en enhetlig lösning ser fortsatt hopplös ut, enligt Bo Claesson, handläggare i läkemedelsfrågor på SKL, som arbetat med frågan under många år:

– Det vore synd om vi inte någon gång kan komma till konsensus, och få det här att bli ett enat beslut. Men jag är inte helt säker på att vi klarar det fortfarande, säger han.

I Blekinge och Skåne får flickor upp till 19 respektive 20-åringar gratis p-piller. I Stockholm får 22-åringar betala 60 kronor, och i Västerbotten får man ingen rabatt.

Frågan om p-piller till unga är en mycket laddad fråga och väcker mycket känslor, enligt Bo Claesson, och det kan förklara varför det är svårt att komma till ett  gemensamt beslut:

– Det handlar om sexualitet, det handlar om tonåringar och det är många laddningar i det här, säger han.    

På Socialstyrelsen kan man inte påverka prisskillnaderna i landet. Men man tillhandahåller forskningsresultat om konsekvenserna av prisskillnaderna, säger Olof Stephansson föredragande läkare på Socialstyrelsen.

– Vi tror, och man har ju sett i forskning att subventioner av preventivmedel till unga kan minska andelen aborter, det vill säga ofrivilliga graviditeter, säger Olof Stephansson.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Maria Repitsch

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista