Anonymous-medlem: Jag kunde styra sågverk

En svensk hackare från hackerkollektivet Anonymous säger sig ha tagit sig in i styrsystem i sågverk och vattenkraftverk i Sverige. En ledande expert på Totalförsvarets forskningsinstitut är inte förvånad om uppgifterna stämmer.

Mikael som vi kallar honom och som vi bytt ut rösten på, säger att syftet inte var att förstöra, utan att visa på säkerhetsbristerna.

– Ett tag fanns det ett stort säkerhetshål, som man kunde komma in i och leka administratör i industrisystem.

Vad kunde ni göra då?

– Det fanns allt, som att öppna dammluckor, stänga av sågar, starta sågar. Sjuka grejer egentligen.

Mikael visar upp hackade databaser i sin dator från hackerkollektivets Anonymous senaste operation - Operation Israel. Hans stora intresse är att hitta säkerhetshål på myndigheter och företag, och han säger att han tagit sig in i industrisystem i Mellansverige. Det ska ha handlat om någon form av vattenkraftverk och ett sågverk.

– Alltså om det fanns ett ventilationssystem så brukade vi höja tempraturen lite för att visa att vi hade varit där, för att få dem att förstå att det inte var säkert. När det kommer till såna grejer framförallt kritisk infrastruktur till exempel en damm så vill man ju inte att fel folk ska gå in där. Det finns ju sabotörer överallt och dom är ju inte roliga att ha där.

Han kan inte visa upp information som bekräftar att han har varit inne på vattenkraftverk och ett sågverk i Sverige. Men på Totalförsvarets forskningsinstitut är man inte förvånade om Mikaels uppgifter skulle stämma.

– Av det jag har sett så är det inte omöjligt överhuvudtaget, och de senaste åren har det funnits ett ökande intresse för att göra intrång på den här typen av intuitioner, så tyvärr är jag inte förvånad, säger David Lindahl, cybersäkerhetsexpert på FOI.

– Tyvärr är väl tanken att ”jaha, nu kom det”.

Har du sett något liknande i Sverige tidigare?

– Nej, det har jag inte, säger David Lindahl.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Lars-Peter Hielle

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista