Nya fyrverkeriregler kan komma redan nästa år

1:25 min

Skånska läkare varnar för att nyårsraketer kan orsaka större skador än man hittills trott. Det har Ekot tidigare berättat.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som godkänner fyrverkerier, skall nu inleda försök där man skall undersöka vilka skador raketer kan orsaka.

Shulin Nie, teknisk handläggare på MSB, är förvånad över sprängkraften i den raket som gjorde att en 13-årig pojke i Malmö förlorade sitt ben.

– Det var så enorma skador. Jag själv blev förvånad. Det var ingenting vi kunde föreställa oss, säger han.

Den 13-åriga pojken träffades av en raket förra nyårsaftonen. Raketen trängde in i låret, exploderade och trasade sönder benet från knät till ljumsken, berättar överläkare Carl Johan Tiderius.

– Lårbenet var avsprängt på tre ställen och låg delvis blottat i det här såret och det blödde våldsamt naturligvis.

Varje år skadas 200 personer så allvarligt av fyrverkerier att de måste ha sjukvård och sedan 1998 har sex personer dödats av fyrverkerier. För två år sedan beslutades att den maximala mängden krut i en raket skall sänkas från 250 gram till 75 gram, men beslutet träder inte i kraft förrän om fem år.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tillsammans med FOI, Totalförsvarets forskningsanstalt, inleder i januari försök där man skall avfyra raketer mot grislår för att mäta de skador som uppstår. Enligt Shulin Nie på MSB har det inte gjorts några liknande studier internationellt.

Resultatet av undersökningen kan leda till att man redan nästa år inför de nya riktlinjerna för krutmängden i raketer.

– Om det visar sig att nuvarande raketer har så stor skadeeffekt då kommer vi skynda på och inte vänta fem år utan kanske ändra nästa år direkt.