1 av 4
Mats Åhlund, chef på riksenheten mot polismål, kallar åklagarens mejlkonversationer för "synnerligen olämpliga". Foto: Alexander Gagliano.
2 av 4
Foto: Skärmdump
3 av 4
Foto: Skärmdump
4 av 4
Foto: Skärmdump

Åklagare försökte få kvinna att ta tillbaka anmälan

3:05 min

En åklagare vid Riksenheten för polismål har i flera e-postmeddelanden försökt förmå en kvinna att dra tillbaka sina anmälningar mot poliser och åklagare. Han har även hånat och förlöjligat henne under en längre tid - och också skickat obscena bilder till kvinnan.

– Det finns många exempel i den här digra korrespondensen som är synnerligen olämplig, där åklagaren uttryckt sig på ett sätt som inte är acceptabelt. Där han sätter i fråga sin egen integritet och opartiskhet. Och det är ju inte bra vare sig för åklagaren eller för Riksenheten för polismål, säger Mats Åhlund, åklagarens chef på Riksenheten för polismål.

Ekot har tagit del av en lång mejlkonversation mellan kvinnan och åklagaren. Totalt handlar det om 450 mejl som skickats under det senaste året. Kvinnan är målsägande och har anmält flera poliser och åklagare - ärenden som handlagts på Riksenheten för polismål. Den här åklagaren har haft hand om hennes fall.

I mejlen från åklagaren till kvinnan finns en hel del som kan tolkas som försök att få henne att dra tillbaka sina anmälningar. Han skriver bland annat i en skämtsam ton att han tagit mod till sig att lägga ned hennes fall och avslutar: "Jag tar med dom hem till majbrasan…"

I ett annat mejl skriver han:

"Äntligen har jag fått en ny anmälan från dej som jag kan skriva av."

När kvinnan sedan vill överpröva hans nedläggningsbeslut, något hon har rätt att göra, skriver han:

"NEJJJJJJJ……. Inga överprövningar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" och i flera mejl efteråt vill han att hon tar tillbaka sin begäran om överprövning.

– Han har uttryckt sig på det sättet så att man får intryck av att han har velat styra undan en och annan överprövning, säger Mats Åhlund.

Får han göra så?

– Nej, det får han inte. Han får absolut inte göra så.

I mejlkonversationen vi läst finns även en hel del annat. Kvinnan börjar efter ett tag skicka lättklädda bilder på sig själv till åklagaren. Här är er ett exempel på hans svar:

"Vilka snygga rättshaverister det finns nuförtiden". Ett annat exempel: "Tack för de trevliga naturbilderna. Fick dricka lite kaffe för att få hjärtat att slå i takt igen."

Vid flera tillfällen tar åklagaren själv initiativ till att skicka bilder till kvinnan. Flera är helt vanliga tecknade figurer på t ex Homer Simpson eller olika smilies. Men vid ett tillfälle får kvinnan en bild som föreställer ett bord i ett vardagsrum. I bakgrunden finns en spegel, och där - i spegeln - ser man spegelbilden av en naken man. Vid ett annat tillfälle skickar han en bild på en tjur som bestiger en ko.

– Det här är ytterligare ett exempel på just det jag har sagt. Han har involverat sig i en diskussion med henne som är synnerligen olämpligt, säger Mats Åhlund.

Kan han vara kvar överhuvudtaget? Kan han fortsätta jobba som åklagare?

– Vi för en dialog med honom nu om vilka andra lösningar som det här måste medföra.

Ekot har kontaktat kvinnan, men hon vill inte ställa upp på intervju. Vi har också frågat efter en intervju med åklagaren. Han har avböjt, men han har uppgett för sin chef att han är djupt ångerfull och att han förstår det olämpliga i sitt beteende.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Alexander Gagliano

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista