Stopp för kränkande fotografering

2:04 min

Kränkande fotografering ska vara förbjudet från 1 juli 2013. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Men det kommer bara handla om foton tagna i privata miljöer.

  – Det handlar om att införa ett nytt brott, kränkande fotografering, säger justitieminister Beatrice Ask.

 – Vi har lyssnat på de synpunkter som lagrådet hade förra gången. Det förslag vi nu lägger innebär att kränkande fotografering kommer att inträffa om man fotograferar någon olovligen i väldigt privat miljö, säger  hon till Ekot.

Den som fotograferar personer hemma, på en toalett, eller i ett omklädningsrum utan att fråga kommer att begå ett brott efter den första juli nästa år, om regeringen får som den vill med sitt förslag.

Bakgrunden är att det funnits kritik mot att svensk lag har ett dåligt skydd mot den här typen av kränkningar, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Vi har haft ett par ärenden i domstol och jag kommer särskilt ihåg en tonårsflicka vars styvfar fotograferade henne i badrummet genom att lägga en kamera i tvättkorgen. Där kunde inte den nuvarande lagen fälla honom för detta. Det är en typ av problematik som vi kan komma tillrätta med.

Men många har också varit kritiska mot den planerade lagändringen, som debatterats länge. Till exempel Journalistförbundet har uttryckt oro för att det ska inskränka mediers möjligheter att arbeta.

Lagrådet ansåg också att man borde vänta in en utredning från Yttrandefrihetskommittén, för att i den nya lagen också kunna inkludera regler kring hur man får sprida kränkande bilder. Det har regeringen alltså inte tagit hänsyn till.

I det första förslaget, som kom tidigare i år, talades om ett allmänt förbud mot kränkande fotografering, alltså även i offentliga miljöer. Men det är borta nu, säger Beatrice Ask.

– Det här är mycket mer begränsat, och visst fanns det kritik och lagrådet hade många viktiga synpunkter. Men det var också många som hörde av sig och var glada över att vi försökte komma åt den typ av kränkningar som enskilda människor kan uppleva.

Mona Hambraues

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista