Ylva M Andersson är kanalchef på Sveriges Radio i Göteborg. Foto: Scanpix & Sveriges Radio.

Ring P1:s databas: "Ska säkerställa mångfald"

6:38 min

Sysslar Sveriges Radios debattprogram Ring P1 med åsiktsregistrering? Dagens Nyheter skriver i dag om hur lyssnare som ringer in till programmet får sina åsikter och andra uppgifter som politisk tillhörighet, religion och eventuella sjukdomar sparade i en databas.

Ring P1:s ansvariga projektledare Erica Hedin säger till DN att uppgifterna används för redaktionell användning.

”Vare sig den som ringer vår sluss för att komma med i programmet, eller den som lyssnar på programmet, kan på rimliga grunder bli upprörd över att vi i vårt redaktionella arbete samlar in också personliga och känsliga uppgifter om människor.”

Sveriges Radios kanalchef i Göteborg, Ylva M Andersson, säger att fick höra om telefondatabasen först i går – inför DN:s publicering.

– Jag vet att vi har en databas precis som många redaktioner har. Det är redaktionellt verktyg. Ring P1 sänds från flera orter och vi vill säkerställa att vi har en mångfald av röster och ämnen i programmet, säger hon i en intervju med P1-morgons Anna Hernek.

– Vi gör noteringar om vem som ringer och vad man vill tala om. Det är i sig inget konstigt. För att säkerställ att samma person inte medverkar för många gånger använder vi en sådan databas.

– Men det som står i DN känner jag inte till. Om det är som det beskrivs är det långt värre, så ska det inte vara.

Ring P1 görs växelvis av olika lokala stationer och på flera av dem, som Malmö och Sundsvall, säger man att inga uppgifter om lyssnarna sparas.

Flera medarbetare på Sveriges Radio reagerar också starkt mot Ring P1:s lyssnardatabas.

– Jag tycker att åsiktsregistrering är helt väsensskilt från det öppna och demokratiska samhälle som Sveriges Radio verkar i och är en del av, säger programledaren Täppas Fogelberg till Dagens Nyheter.

När lyssnarna ringer in till programmet sparas namn och telefonnummer. Det är inget som den som tar emot samtalen berättar för de medverkande.

Och Ylva M Andersson säger till P1-morgon att det egentligen är en relevant information som man borde vara öppen med.

– Intentionen med databasen är att notera, inte registrera, vilka personer som ringer in, vad är det för ämnen och varifrån man ringer. Det är för att skapa en mångfald av röster i Ring P1. Intentionen är att därutöver ska vi inte spara några röster, säger Ylva M Andersson till P1-morgon.

– Att åsiktsregistrera är inte alls i linje med vad Sveriges Radio och Ring P1 vill stå för. Men på flera redaktioner använder man en typ av notering, det är inte i sig konstigt. Men om det är som det beskrivs är vi "far away".

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Rickard Fredén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista