Obama avslutar sin semester för att försöka få kongressen att enas om ett nytt skattepaket. Foto. Scanpix

USA framme vid finansstupets rand

1:57 min

President Obama är nu på väg tillbaka till Washington efter att ha avbrutit sin julledighet – han ska försöka förmå kongressen att anta ett skattepaket så att USA undviker att glida ner i en ny lågkonjunktur, det så kallade finansstupet – "fiscal cliff".

Men det måste ske före årsskiftet och den amerikanska allmänheten börjar bli mer missmodig om politikerna verkligen kommer att kunna enas.

Obama hade egentligen tänkt stanna kvar på sin vinterledighet på Hawaii till början av nästa år men förhandlingarna om den ekonomiska politiken ledde ingen vart före jul – och tiden börjar nu rinna ut.

Innan han åkte iväg till Hawaii sa Obama att kongressledamöterna borde ägna julledigheten åt att dricka lite äggtoddy och sjunga julsånger – och tänka på sitt ansvar för landet.

Men ingenting tyder på att positionerna har förändrats. Den stora knäckfrågan är skatterna – om politikerna inte bestämmer annat så kommer skatterna att öka ganska kraftigt för alla amerikaner den 1 januari.

Obama vill att de nuvarande lägre skatterna ska finnas kvar för alla familjer som tjänar mindre än 250 000 dollar, vilket är 98 procent av medborgarna.

Republikanerna kräver låga skatter även för de rikaste 2 procenten och där har man kört fast.

Till en början talade man om en bred ekonomisk uppgörelse som också skulle inbegripa åtgärder mot USA:s stora budgetunderskott. Men det kommer man inte hinna med och Obama vill nu ha ett beslut som bara täcker de mest akuta frågorna – först och främst att undvika skattehöjningarna.

Obama vill också ha pengar till de arbetslösa. Möjligen kan demokraterna få med sig tillräckligt med enstaka republikaner för att det ska bli majoritet för ett sådant beslut.

Om det inte blir någon uppgörelse före årsskiftet kommer det inte bara bli skattehöjningar, det blir också stora nerskärningar i statens utgifter och det tillsammans kommer att göra att USA glider ner för det finansiella stupet ner i en ny lågkonjunktur.

De vanliga amerikanerna var länge optimistiska om att deras politiker skulle komma att enas – men den senaste opinionsundersökningen visar att det är lika många som tror att det blir en uppgörelse som tror att USA åker ner i finansstupet.

Stor oenighet om USA:s ekonomi

#text=5388891#Kärva förhandlingar om hur det "finansiella stupet" kan undvikas efter nyår.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista