President Barack Obama och senatens talman Harry Reid. Foto: Pablo Martinez Monsivais/Scanpix.

Talmannen: Vi kommer att hamna i finansstupet

1:49 min

President Barack Obama gör i dag ett nytt försök att få demokrater och republikaner att enas om ett ekonomiskt paket som ska göra att USA undviker det så kallade finansiella stupet – men det går trögt.

Talmannen i senaten, demokraten Harry Reid, hör till de pessimistiska rösterna.

– Jag ser inte hur det finns tid att få till stånd en uppgörelse. Det ser ut som om vi kommer att hamna i finansstupet, sa han i går.

Om det var hans ärliga övertygelse eller ett sätt att öka påtryckningarna på republikanerna är svårt att säga.

De senaste dagarna har det inte förekommit några konkreta förhandlingar mellan Obama-demokraterna och republikanerna.

I går sammanträdde senaten men det urartade mest till anklagelser och motanklagelser om vem som har ansvaret för att det kan bli stora skattehöjningar för alla amerikaner efter årsskiftet.

Men i dag har president Obama kallat till sig de fyra främsta ledarna i kongressen – från bägge partierna – för nya samtal i Vita huset. Det blir av allt att döma det sista stora försöket att komma överens.

Kongressens andra kammare representanthuset är sammankallat till möte söndag kväll, så det finns en liten öppning för en lösning i elfte timmen.

Alla tankar på en bred uppgörelse som skulle tackla USA:s grundläggande ekonomiska problem är dock lagda på hyllan. Nu handlar det bara om en kortsiktig lösning för att stoppa stora skattehöjningar och kraftiga nerdragningar av statsutgifterna, som riskerar leda till en ny lågkonjunktur.

Den främsta stötestenen, nu som tidigare, är att republikanerna inte accepterar att skatterna ändå ska gå upp för de 2 procent rikaste.

Om det inte blir någon uppgörelse är det risk att börsen sjunker kraftigt efter årsskiftet. En del bedömare menar att det kanske kommer göra det lättare för politikerna att komma överens – fast i efterhand.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista