Hjärnan växer av tuffa språkstudier

Forskare vid Lunds universitet har kommit fram till att intensiva språkstudier gör att specifika delar av hjärnan växer.

Efter att med magnetkamera studerat elever vid Försvarets tolkskola som på ett år lärt sig tala flytande arabiska eller ryska kunde forskarna se en förändring i hjärnan som inte märktes hos läkarstuderande och blivande beteendevetare. Det skriver Sydsvenskan i dag.

Johan Mårtensson, forskare i psykologi vid Lunds universitet, säger att resultatet främst stärker att det går att förändra hjärnstrukturen med hjälp av språkinlärning.

Han är dock noga med att påpeka att språk inte är väsensskilt från andra aktiviteter som visat sig ha effekt på hjärnans struktur.

Vid språkinlärning ökade bland annat volymen på höger hippocampus , en djupliggande hjärnstruktur som hjälper till vid inlärning av nytt material och rumslig navigering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista