Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Arbetsmarknadsministern slår ett slag för facket

1:12 min

Minst 2 000 hemtjänstföretag saknar kollektivavtal. För de anställda innebär det osäkra lönevillkor och ofta en lägre framtida pension. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har ett mycket bestämt råd till dem som jobbar utan kollektivavtal.

– Mitt råd är att man blir medlem i ett fackförbund och i det här fallet handlar det om Kommunals avtalsområde. Genom sitt medlemskap kan man påverka och arbetsgivaren kan skaffa, eller förhandla fram, ett kollektivavtal, säger Hillevi Engström.

Arbetsmarknadsministern tycker att facket aktivt måste locka fler att gå med. Framför allt eftersom det inte är lika självklart som tidigare att vara med i facket.

Hillevi Engström har själv varit både facklig förtreondevald och ombudsman för Polisförbundet. Hon tycker att det är viktigt med den trygghet som kollektivavtalet ger.

– Jag skulle vilja säga att det är viktigare än man tror. Det påverkar pension, försäkringar, löner, ob-ersättningar och övertidsersättningar. Det är väldigt angeläget att de anställda är med i fackförbunden och att arbetsgivarna tecknar avtal med dem.

Hillevi Engström poängterar att både arbetstagare och företag vinner på att teckna avtal. Haken är att de företagare som inte betalar korrekta löner och pensioner samtidigt får lägre kostnader.

– Det är också viktigt att det råder en sund konkurrens på arbetsmarknaden. Man ska inte kunna konkurrera med oschyssta villkor i Sverige, det är inte den svenska modellen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista