En flicka ritar sin mamma på fönstret i Örby barnhem 1953. Arkivfoto: Pressens bild/Scanpix

Ersättningsnämnden ska ge fosterbarn hjälp

1:20 min

Sverige får en ny myndighet. Ersättningsnämnden ska hjälpa människor som var fosterbarn någon gång mellan 1920 och 1980, och som utsattes för övergrepp eller allvarlig försummelse, att få ersättning från staten.

– Det känns väldigt bra. Jag är så glad att vi kan ge alla människor som har varit omhändertagna under den här tiden och som har blivit utsatta för försummelse eller vanvård av allvarlig art möjlighet att prövas för ersättning, säger Maria Larsson (KD) som är ansvarig minister för myndigheten.

Ersättningsnämnden blir en tillfällig myndighet under ett par år för att hjälpa alla som ansöker om ersättning och för att betala ut pengar till dem som har rätt till det.

Att fosterhemsplaceringarna ska ha varit före 1980 är för att ett eventuellt brott ska vara preskriberat. Har övergreppen skett senare ska de tas upp i vanlig domstol.

I förarbetet med att bestämma hur myndigheten ska arbeta har många drabbade intervjuats och hjälpt till med fakta. Det är också många personer som redan har skickat in sina uppgifter till Socialdepartementet.

För att kunna få pengar för sitt lidande måste man skicka in en ansökan till Ersättningsnämnden.

Den som vill får hjälp med att leta reda på alla dokument om placeringar och vittnesmål som styrker berättelsen, säger Maria Larsson.

– Vi har gjort det väldigt enkelt. Man ska kunna skriva sitt namn på en blankett och säga att jag vill ansöka om det här. Man ska inte dra sig för att söka för att man tror att det här blir en besvärlig kontakt. Tvärtom, stöd och hjälp är tänkt att finnas att få.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista