Venezuelas president Hugo Chávez är död

5:10 min

Venezuelas president, Hugo Chávez, har avlidit. Hans tillstånd har länge varit bräckligt, sedan han drabbats av cancer.

Han har varit sjuk i cancer i två år och har opererats flera gånger på Kuba. Chávez var Venezuelas president i 14 år han blev 58 år gammal.

”Jag svär inför gud, nationen och landets befolkning att göra de nödvändiga demokratiska förändringarna i landets konstitution”, sa Hugo Chávez, med handen på konstitutionen när han svors in som president för första gången, den andre februari 1999.

Exakt sju år och två dagar tidigare, den fjärde februari 1992, fick befolkningen i Venezuela för första gången möta den då 37-årige arméofficeren Hugo Chávez, då han i en tv-sänd presskonferens som sändes i landets alla tv-kanaler, uppmanade alla att lägga ned vapen efter den misslyckade statskuppen som han var befäl över.

Det var där han yttrade de berömda orden: "Vi har misslyckats – för närvarande".

Just orden: "por ahora" – för närvarande, blev ett bevingat slagord bland regeringskritiker på gatorna under de två åren som Chávez fick tillbringa i fängelse, efter det misslyckade försöket att störta Carlos Andrés Perez regering.

Efter frigivningen tvingades han hänga av sig sin militäruniform och gav sig i stället ut på en turné ut till landets alla delar för att sprida budskapet om en ny politik i landet, som var tänkt att bryta ned de gamla maktstrukturerna och inkludera den fattiga befolkningen i den politiska processen. Allt inspirerad av Venezuelas befrielsehjälte: Simon Bolivar.

Chávez vann presidentvalet på hösten 1998 med stor majoritet och landets politiska karta ritades om helt. En ny författning röstades igenom med en majortet på 70 procent. Den blå lilla boken som Chávez ofta tar fram och läser ur.

”Jag ber er läs och begrunda allt som står i den här boken. Varje ord är viktigt för de är skrivna för er”, sa Chávez på det här politiska mötet, samtidigt som han viftade med den blå boken.

Chávez nationaliserade stora delar av oljeindustrin och höjde skatterna för de utländska bolag som utvinner olja i landet. Det har gjort att oljeintäkterna har mångdubblats, vilket lett till att han kunnat genomföra sina sociala missioner i de fattiga områdena.

Gratis skola, gratis sjukvård och subventionerade mataffärer, där fattiga kan handla är en del av det programmet.

Men han skärpte också landets medielagar och stängde flera regeringskritiska radio och tv-stationer. Och han har anklagats för att vara auktoritär.

Internationellt har Hugo Chávez ofta kritiserats, framförallt av USA. Han har knutit nära band med vänsterregeringarna i syd och Centralamerika. Och han har uttalat sig om många av världens ledare, i inte allt för smickrande ordalag. Som exempel kallade han Tysklands förbundskansler Merkel för nazist, George Bush för djävul och Obama för "el negro" – den svarte. I en spansk tidning anklagade han USA för att ligga bakom jordbävningen i Haiti 2010, genom att ha testat ett jordbävningsvapen där.  

År 2000 tog han ännu en jordskredseger i valet och han fortsatte sitt arbete med bland annat en ny jordreform, där staten tog tillbaka mark från de stora jordägarna. Populariteten minskade och oppositionen mobiliserade stora protester mot Chávez politik.

”Vi tar bara tillbaka det de tagit från staten med hjälp av falska dokument”, försvarade Chávez sin reform.

Men protesterna växte och den elfte april 2002 genomfördes en statskupp, men med hjälp av armébefälen så återinsattes Chávez efter 48 timmar och i presidentvalet 2006 segrade han med 63 procent av rösterna. Det skulle också ha blivit Chávez sista presidentperiod.

Men 2007 fick han igenom ett antal grundlagsändringar som ökade presidentens makt och två år senare godkände en folkomröstning ett förslag om att slopa begränsningen i antalet mandatperioder, som presidenten kan sitta vid makten. 2012 omvaldes han för en fjärde period.

Den 30 juni 2011 gjorde Chavez ett tv-framträdande från Kuba där han berättade att han opererats för cancer och sedan dess blev det många resor över till Kuba för fler operationer och efterbehandlingar. Men till slut vann sjukdomen kampen över Venezuelas president.

Margita Boström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista