"Viktigt att banker i Schweiz får mindre sekretess"

1:46 min

Den schweiziska banken Wegelin har erkänt sig skyldig till att ha hjälpt amerikaner att smita från skatt, och lägger nu ned sin bankverksamhet.

Att schweiziska banker får det allt svårare att behålla sin sekretess är helt nödvändigt för att få bukt med internationella skattesmitare, menar Margareta Nyström, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

– Schweiz har varit navet i hela skatteparadisvärlden. Oavsett om ett bolag har varit registrerat i ett land som till exempel Panama har det funnits ett bankkonto i Schweiz.

Vad betyder det då att det här navet håller på att rosta sönder?

– Det kommer att öppna upp hela vår värld helt enkelt, säger Margareta Nyström.

Att Schweiz äldsta bank, Wegelin, erkänt att den skyddat skattefuskare är en viktig seger för framför allt amerikanska myndigheter, som satsar hårt på att få schweiziska banker att lämna över namn på smitare.

Wegelin ska nu betala nästan 400 miljoner kronor i skadestånd och har dessutom beslutat att lägga ned hela sin bankverksamhet.

Tidigare har storbanken UBS lämnat över 4 000 namn på amerikanska kunder. Och en annan storbank, Credit Suisse, misstänks också ha hjälpt amerikanska skattesmitare.

Även svenska medborgare får det allt svårare att hålla sina tillgångar i Schweiz hemliga. Under de senaste åren har flera miljarder kronor mer än normalt flyttats tillbaka till Sverige från schweiziska banker. Under 2013 väntas strömmen öka ytterligare eftersom Sverige sedan i augusti har ett informationsutbytesavtal med Schweiz.

Men stora summor förs också vidare till andra delar av världen med hårdare banksekretess, som Hongkong, Dubai, Singapore och Qatar.

Margareta Nyström på svenska Skatteverket tror att sekretessen kommer att luckras upp även där inom kort.

– Förhandlingarna är igång och jag tror att det finns goda förutsättningar att vi ska få till avtal även med de länderna, säger hon.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista