Kritiker: För mycket nyliberalism i C:s idéprogram

1:51 min

Det rasar en debatt inom Centerpartiet om förslaget till nytt idéprogram. Många distrikt går emot en rad kontroversiella tankar i programmet och tänker lansera motförslag. Gösta Gustavsson är distriktsordförande för Centern i Östergötland och är en av dem som kräver förändringar.

– Vi tycker att det är för lite av grundtrygghet för alla människor, både ekonomiskt och socialt. Det är för lite av den sociala dimensionen och socialliberalismen, och för mycket av nyliberalism i programmet, säger Gösta Gustavsson.

Han har kontakter med distrikten i sydöstra Sverige som Blekinge och Kalmar, men också Skåne och i Mälardalen. Och reaktionerna på idéprogrammet är rätt lika överallt.

– Man reagerar på att man inte känner igen sig riktigt. Man reagerar på att det är en vridning åt, ja, högerhåll, som man inte riktigt känner igen sig hos ute bland våra medlemmar. Det är ganska lika uppfattning på de flesta håll jag träffar på.

Debatten är inte heller rättvisande, menar han. Medierna har fokuserat på det kontroversiella, men programmet innehåller mycket som är bra. Och han räds inte debatten.

– Jag tycker att det här är sättet som en folkrörelse ska reagera, att när man får förslag ska man reagera och agera, och påverka för att förändra.

Det är på partistämman i mars som idéprogrammet ska diskuteras och beslutas. Och slutresultatet blir inte som förslaget, det blir förändringar.

– För det brukar det traditionellt bli. Vi är ju en folkrörelse och jag tror aldrig jag varit med när det inte varit så att ombuden ute från landet kommer att påverka och förändra det förslag som läggs fram, säger Gösta Gustavsson.

Per-Anders Rehn

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista