Jyllands-Posten. Foto: Niels Hougaard/Scanpix

Munir Awad inför hovrätten för terrordåd

Berättar sin version inför dansk hovrätt
1:42 min

I Danmark började i dag förhandlingarna i hovrätten mot svenske Munir Awad som i juni dömdes till 12 års fängelse misstänkt för att ha planerat ett attentat mot Jyllands-posten. Han har tidigare inte svarat på några frågor och var den enda av de fyra dömda som överklagat domen.

Tidigare har Awad vägrat att prata med polis och åklagare, men nu har han ändrat strategi och ska i hovrätten berätta sin version säger åklagare Henrik Plaehn.

Under förmiddagen svarade han mest på frågor om sin familj, sin koppling till de andra inblandade, om han är troende och hur han ställde sig till Muhammed-teckningarna och al-Qaida, rapporterar vår Nordenkorrespondent Jenny Sanner-Roosqvist.

Han svarade att han är troende muslim, att han ber fem gånger om dagen, att Muhammedteckningarna var för jävliga, men att man inte ska försöka hämnas utan försöka debattera.

Han har också sagt att han inte har haft någon kontakt med al-Qaida och att han inte känner personer som har det. Däremot att han ibland kan känna sympati med organisationer som vill göra något för att förändra.

Snart 32-årige Awad är tillsammans med tre andra män från Sverige dömd för att ha planerat en terrorattack mot ett tidningshus i Köpenhamn som hämnd för tidningen Jyllandspostens publicering av satirteckningar av profeten Muhammed 2005. Något som många muslimska terrorgrupper anser vara starten på en kampanj mot islam, och att Danmark inte har straffats tillräckligt för det.

Enligt domen greps männen bara några timmar innan de skulle genomföra attacken - som gick ut på att döda så många som möjligt enligt den avlyssning som Säpo har gjort av männen och som är en viktig del av åklagare Henriks Plaehns bevisning mot Munir Awad. Han är den enda av de fyra som har överklagat sin tingsrättsdom.

– Åklagarmyndigheten anser att avlyssningarna är ett centralt bevis i saken. Jag vill höra hur Awad förklarar de här avlyssningarna, säger statsåklagare Henrik Plaehn inför dagens inledande förhör.

Förutom att Munir Awad kommer att svara på åklagarens frågor och berätta sin version under hovrättsförhandlingarna, har man också från försvarets sida kallat in ett nytt vittne som ska styrka Awads oskuld. Han kommer att höras på tisdag om tidsplanen håller. Sammanlagt har åtta dagar avsatts under januari månad för att genomföra rättegången. Bland annat ska avlyssning som inte har hörts i rätten tidigare spelas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".