Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Centerns distriktsordförande i Örebro län, Lars Johansson, är en av många kritiker till partiets förslag till nytt idéprogram. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio Örebro
2 av 3
Fredrik Federley är en av författarna bakom det omdiskuterade förslaget och säger att flera av de kontroversiella skrivningarna redan är centerpartistisk politik. Foto: Tommy Pedersen/Scanpix
3 av 3
Centerpartiledaren Annie Lööf är nu tillbaka i Sverige efter sin avbrutna semester för att ta itu med krisen i partiet. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Intern C-kritik: "Programmet för nyliberalt"

"Kräver ett större ledarskap av vår partiledare"
2:19 min

Centerpartiledaren Annie Lööf är nu tillbaka i Sverige efter sin avbrutna semester för att ta itu med krisen i partiet, när nu allt mer högröstad kritik hörs mot förslaget till ett nytt idéprogram. Under eftermiddagen håller Lööf ett telefonmöte med sina partikamrater med anledning av debatten som uppstått.

Lars Johansson, distriktsordförande för Centerpartiet i Örebro län, är en av många kritiker.

– Programmet har blivit för nyliberalt. De tankarna som gjorde att jag en gång valde att bli Centerpartist handlar om ett samhälle som man inte bara ska ha för sig själv, utan även tillsammans med andra. Det har försvunnit, tycker jag.

Men Fredrik Federley, som är en av författarna till det omdiskuterade förslaget till idéprogram betonar att flera av de kontroversiella skrivningarna redan är centerpartistisk politik. Den här debatten är avgörande för partiet, anser han, och han är därför starkt kritisk till att de båda vice ordförandena i partiet, Anna- Karin Hatt och Anders W Jonsson har uttalat sig om detaljerna i programförslaget. Det riskerar att tysta debatten, befarar han.

– Den process som vi hade beslutat om gemensamt i partistyrelsen var att när programgruppen lämnat sitt förslag ska det bli allmän debatt hos medlemmarna, kretsarna och avdelningarna. Då blir det ett problem när de vice ordförande går ut.

Själva idéprogrammet har upprört många Centerpartister. Månggifte och slopad skolplikt är bara några av förslagen som har stött på kritik. Och riksdagsledamoten Kerstin Lundgren skriver på DN Debatt idag att det inte räcker med att plocka bort de kontroversiella förslagen, utan att själva grunden i hela idéprogrammet måste göras om.

Kommunpolitikern Mikael Bäckström tycker att Annie Lööf nu behöver släppa allt annat och fokusera på sitt parti.

– Jag kräver ett större ledarskap av vår partiledare.

Och om du inte ser det?

– Då är det som med allting annat, då kan man inte sitta kvar. Då ska ingen sitta kvar, oavsett parti.

I går tog Annie Lööf avstånd från ett av de mest kontroversiella förslagen, att tillåta månggifte. Hon sa också att hon inte heller varit för månggifte innan hon blev partiledare.

– Nej, jag har aldrig stått för månggifte, sa hon till Ekot i går.

Men det stämmer inte. Så här sa hon i Sveriges Radio Jönköping 2006:

– I grund och botten handlar det om att staten inte ska bry sig om med vem man gifter sig, med hur många och liknande. CUF diskuterar en samlevnadsbalk som vi kallar det, där kön inte spelar någon roll och där heller inte antal spelar någon roll. Just för att vi vill att den enskilda människan själv ska få bestämma hur hon vill leva, sa Annie Lööf, då Johansson 2006.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".