1 av 4
De kurdiska aktivisterna Fidan Dogan, Sakine Cansiz och Leyla Soylemez sköts till döds i Paris. Foto: Scanpix.
2 av 4
Flera hundra kurder samlades i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet för att protestera mot dödsskjutningen av tre aktivister i Paris och visa sin sorg. Foto: Scanpix.
3 av 4
Sakine Cansiz, som var med och grundade den terrorstämplade organisationen PKK är en av de mördade kvinnorna. Foto: Scanpix.
4 av 4
Kurdiska aktivister samlades i dag utanför institutet där tre kurdiska kvinnor sköts ihjäl. Foto: Jacques Brinon.

Sorg bland kurder efter mord på aktivister

1:49 min

Mordet i Paris på tre kurdiska PKK-aktiva kvinnor beskrivs som en avrättning av den franska inrikesministern Manuel Valls, som besökt centret där de mördades.

På gatan utanför centret fanns i dag tusentals kurdiska demonstranter.

"Vi är alla PKK, Turkiet mördare och Hollande medbrottsling", skanderade kurder i Paris på Rue La Fayette utanför Kurdistans informationscentrum.

Den franske inrikesministern hade tidigare besökt mordplatsen och kallar det som hänt för en ren avrättning och fullständigt oacceptabelt. De tre kvinnorna hade skjutits i huvudet under natten.

Den äldsta av dem Sakine Cansiz var en av grundarna av kurdiska PKK och idag ett respekterat namn för många kurder.

I Frankrike lever mer än 150 000 kurder, de flesta från Turkiet.

Morden inträffade precis mitt under pågående förhandlingar med den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan och den turkiska regeringen. Samtal som många kurder satt stort hopp till.

Reso Zilan är svenskboende kurd och sitter i styrelsen i Kurdiska institutet i Paris sedan 20 år. Institutet ligger intill Kurdistans informationscenter där kvinnorna mördades:

– De här förhandlingarna har lett till en viss optimism hos vissa kretsar av kurder, men andra kretsar av kurder tycker att detta ger ingenting till kurder för att Öcalan mer eller mindre är allierad med turkiska staten och bara tjänar sina egna intressen och vill bli frigiven, säger Reso Zilan.

Men att kriget ska ta slut det är en bra utveckling och det är man glad för.

Reso Zilan ser flera motiv och möjliga förövare bakom avrättningen i Paris, men han vet förståss inte vad som är sant:

– Det som jag vet är att jag inte vet säkert att det är de här eller de här krafterna som är bakom det. Det är tänkbart att det är krafter inom PKK som är emot förhandlingarna som ligger bakom. Det kan vara krafter i Turkiet mot förhandlingarna. Men det är också tänkbart att det är Iran eller Syrien som ligger bakom, säger Reso Zilan.

För Syrien är det lika olyckligt som för Turkiet att kriget i Syrien stärkt kurdiska grupper på båda sidor av gränsen. Maktspelet i Mellanöstern kan därför också vara en förklaring till avrättningarna.

Kurderna och PKK

Cirka 17 procent av Turkiets omkring 74 miljoner invånare är kurder. Stora kurdiska minoriteter finns även i Irak, Syrien och Iran. Kurder har länge klagat på diskriminering i Turkiet.

Den kurdiska separatiströrelsen PKK grundades som ett politiskt parti 1978. Sedan 1984 har rörelsen bedrivit väpnad kamp mot den turkiska regeringen för en självständig kurdisk stat. Konflikten har krävt cirka 45 000 människoliv.

PKK har uppskattningsvis 8 000 beväpnade medlemmar och är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA.

Kvinnliga rebeller, däribland den mördade Sakine Cansiz, har spelat en viktig roll i rörelsen.

Sedan samtal mellan PKK och regeringen bröt samman i juni i fjol har Turkiet upplevt den våldsammaste perioden sedan PKK-ledaren Abdullah Öcalan fängslades 1999. Fler än 800 människor har mist livet.

Runt två miljoner kurder lever i exil. I Frankrike finns 150 000 kurder, varav 90 procent har rötter i Turkiet.

Källor: International Crisis Group, Nationalencyklopedin, Reuters, AFP. (TT)

Maria Persson Löfgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista