Munir Awad trodde att han skulle delta i ett rån

1:47 min

Den terrordömde svenske medborgaren Munir Awad trodde att han följt med på planeringen av ett rån när han tillsammans med tre andra män greps misstänkt för att planera att attack mot ett tidningshus i Köpenhamn för drygt två år sedan. Det framkom i hovrätten i Köpenhamn i dag där Munir Awad för första gången pratade inför rätten.

Munir Awads advokat Thorkild Höyer var nöjd med dagen.

– Det viktigaste är att Munir Awad har gett en förklaring som enligt min syn är mer trovärdig än vad vi har hört från hans medåtalade.

Höyer tycker att Munir Awads förklaring i dag var betydligt mer trovärdig än de andra tre dömda männens som kom fram i tingsrätten tidigare.

Det Awad säger är att han blev kontaktad av en av dem andra dömda och tillfrågad om han var intresserad att följa med och titta på ett kriminellt jobb i Danmark. Med sin kriminella bakgrund och med tanke på att de tidigare pratat om att göra ett rån sade Awad ja, men ställde inga frågor eftersom han inte ville veta för mycket.

I Danmark greps han sedan tillsammans med två av de andra männen, misstänkta för att ha planerat en attack mot ett tidningshus i Köpenhamn som hämnd för publiceringen av Muhammedteckningarna. Alla fyra dömdes till tolv års fängelse för terrorbrott.

I polisförhör och i tingsrätten valde Munir Awad att vara tyst, delvis eftersom han inte ville peka ut de andra som lögnare. Men efter att ha dömts till tolv års fängelse insåg han att det inte var någon bra strategi, sa han i rätten i dag. Avspänt svarade han på åklagarens frågor som också handlade om hans familj och hans muslimska tro.

Åklagaren Henrik Plaehn pressade Awad hårt på varför han inte berättat sin version tidigare och tycker att det var bra att nu få höra den, även om han inte vill värdera den ännu.

– Det var bra att få hans syn på vad meningen med resan var, men jag vill inte säga min värdering av den nu, det väntar jag med till min avslutning, säger statsåklagare Henrik Plaehn.

På måndag fortsätter rättegången och dom väntas vid månadsskiftet

Jenny Sanner Roosqvist, Köpenhamn

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista