Foto: Bilal Hussein/Scanpix.

Det politiska kaoset fortsätter i Libyen

2:29 min

I Libyen pågår just nu både ett politiskt och säkerhetsmässigt kaos. Den styrande församlingen GNC har drabbats av avhopp och nyval hotar, samtidigt har regeringen ännu inte lyckas få kontroll över de många milisgrupperna.

Shaban Elgale, ordförande i en libysk människorättsorganisation liknar situationen vid en soppa.

– Det är en enda soppa i Libyen, landet är i ett politiskt kaos fortfarande och hur de ska lösa problemet är det ingen som vet.

När Libyen i somras genomförde sitt första demokratiska val var jublet stort, vägen till demokrati rak, trodde många men de trodde fel.

Det som kallats "den liberala alliansen" NFA fick klart flest röster. Men sedan dess har många fått upp ögonen för alliansens ledare Mahmoud Jibril, att han faktiskt ingick i Kadaffi-regimens styre innan han hoppade av i samband med upproret.

Att han ingick i den gamla regimen var ingen hemlighet, men det är först nu folk insett det och börjat protestera mot de med anknytning till den gamla regimen. 

Varje dag hålls också demonstrationer i flera städer, som kräver att ett lagförslag går igenom som stoppar gamla Kadaffi-medarbetare från maktpositioner.

Den styrande församlingen är också en enda röra, grupper hoppar av i protest för att återvända några dagar senare. Det största problemet är att det ännu inte ens finns en uppgörelse om hur grundlagen, konstitutionen ska skrivas, det viktigaste uppdraget för den styrande församlingen.

– Det är det största problemet, att Libyen saknar grundlag, säger Shaban Elgale.

Inte heller säkerhetsläget har förbättrats särskilt mycket. När USA:s ambassadör dödades i Benghazi i september lovade regeringen att avväpna och kontrollera milisgrupperna, men mycket lite har hänt. Istället använder sig inflytelserika politiker av milisgrupper för till exempel beskydd.

Samma milisgrupper som i andra sammanhang agerar som en slags fristående polis som griper och fängslar folk.

För vanliga libyer är säkerheten det största problemet, kriminaliteten ökar.

– En del har blivit av med sina nya fina bilar, kidnappningar sker hela tiden, stölder, mord, det är sådant som sker hela tiden.

Häromdagen stängdes en hel stadsdel i Tripoli av efter våldsamma eldstrider som hade sin upprinnelse i en milisgrupps gripande, torterande och dödande av en ökänd droghandlare.

Många är fortfarande lättade över Kadaffis fall, men säger att en sak var iallafall bättre då, " vi kunde röra oss fritt utan att riskera att träffas av förlupna kulor" "vi kunde inte prata politik, men vi greps inte av miliser med islamistiska agendor"

Johan-Mathias Sommarström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista