Kritisk C-medlem: Vi vistas inte på samma planet

1:54 min

Den centerpartistiska programgruppens omdiskuterade förslag har kritiserats för att vara långt ifrån vad centerpartister ute i landet står för, och att det istället är en produkt av Stureplanscentern. Centerpartister i Jönköping är kritiska.

– De vistas inte på samma planet som jag, säger Inger Ekengard (C).

– Jag själv tillhör väl inte den nyliberala delen av partiet utan den mer traditionella gröna, säger Anders Samuelsson (C).

 – Det har ingen helhet och är inte så väl bearbetat ännu, säger Ann-Mari Nilsson (C).

Det säger tre centerpartister, med många år bakom sig i partiet, om innehållet i det kontroversiella förslaget till Centerpartiets idéprogram. Inger Ekengard (C) satt under 90-talet med i partistyrelsen och har reagerat så starkt på innehållet att hon skrivit ett eget förslag till idéprogram.

– Jag känner mig inte hemma med den här mer extatiska individuella frihetssynen som idéprogrammet präglas av, säger Inger Ekengard.

Ann-Mari Nilsson (C) är kommunalråd i Jönköping och har den senaste tiden fått svara på ovanligt många frågor om sitt parti.

– I alla sammanhang där man möter människor, både medlemmar och icke medlemmar, och det är klart att synpunkterna är många och varierande. Jag möter en hel del av våra medlemmar som är lite oroade, säger Ann-Mari Nilsson.

Anders Samuelsson (C) är ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Jönköpings kommun och säger såhär om effekterna för partiet framöver.

– Det avgörande om det får några negativa effekter beror på hur programmet landar. Om programmet landar så att även partiets kärnväljare kan identifiera sig med det, då tror jag det kommer vara positivt för partiet, säger Anders Samuelsson.

Vissa inom partiet menar att den debatt som nu förs visar på bredden inom Centerpartiet, men Inger Ekengard tycker mer att det handlar om en spricka.

– Bredden har blivit ännu bredare så det har blivit en spricka i mitten, säger Inger Ekengard.

Två inriktningars kamp

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

#text=5406208#Annie Lööf sitter i en rävsax, menar en lektor som forskat om Centerpartiet.

"Grund för uteslutning"

I fredagens Bohusläningen fanns den kritiserade insändaren. Foto: Victor Jensen

#text=5406256#15 centerpartister i Färgelanda får skarp kritik för en debattartikel. Enligt Annie Lööfs stab utgör åsikterna grund för uteslutning ur Centerpartiet.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

David Svanberg, Jönköping

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista