Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Slut på motstridiga besked om sjukpenning

Uppdaterat måndag 14 januari 2013 kl 09.58
Publicerat måndag 14 januari 2013 kl 02.01
Slut på motstridiga besked om sjukpenning
(1:40 min)
Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Ingen i Sverige ska längre kunna stämplas av Arbetsförmedlingen som för sjuk för att arbeta och av Försäkringskassan som för frisk för att få sjukpenning.

Nu ska båda myndigheterna bedöma sjukas arbetsförmåga efter samma metod.

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska införa en gemensam bedömningsmodell som man hoppas ska göra att ingen längre stämplas av Arbetsförmedlingen som för sjuk för att arbeta och av Försäkringskassan som för frisk för att få sjukpenning.

Metoden ska gälla de som varit sjukskrivna i 180 dagar.

--Vi ska ju använda ett nytt instrument för att bedöma människors arbetsförmåga om man är sjuk under lång tid, säger Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson.

– Den försäkrade ska själv få göra en självskattning av sin arbetsförmåga. Sedan har vi också samma referensmaterial, vi och arbetsförmedlingen, så att det inte blir någon lucka mellan våra myndigheter.

Tidigare har det funnits fall där långtidssjukskrivna har fått besked av försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning, samtidigt som arbetsförmedlingen gör bedömningen att de är för sjuka för att arbeta. Det är detta som generaldirektör Dan Eliasson på Försäkringskassan nu hoppas komma åt.

I den nya metoden ska den enskilde få fylla i ett formulär där man beskriver egna förmågor som till exempel svårigheter att lyfta. Försäkringskassan har också tillsammans med Arbetsförmedlingen tagit fram en checklista för vad som krävs för att kunna arbeta inom olika yrken.

– Att med den enskildes hjälp och läkares göra en bedömning om personen har de här förmågorna som yrket kräver.

Kan ni garantera att ingen hamnar mellan stolarna i fortsättningen?

--Man kan aldrig garantera någonting i livet, utan vi är två olika myndigheter. Men in grund och botten har vi ju samma referensmaterial, vilket ger en helt annan säkerhet och trygghet – både för myndigheten men också för den enskilde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".