Kritisk falang kan tvinga Storbritannien ur EU

2:12 min

På fredag kommer den brittiske premiärministern David Cameron att hålla sitt, sedan länge väntade, tal om britternas framtid inom EU. Ett tal som hans motståndare varnar kan bli ett första steg mot att britterna lämnar EU helt och hållet.

Samantha Smith från Aylesbury några mil utanför London är inte särskilt förtjust i EU.

– Mitt problem med EU är alla dessa lagar och hur de styr oss från Bryssel, säger hon.

Hon är en av alla dem som David Cameron ska försöka blidka med sitt tal på fredag. För han vill egentligen inte att Storbritannien ska lämna EU, men han är pressad av en högljudd växande opinion inom det egna partiet och det EU-kritiska partiet Ukip som rusat i opinionsundersökningarna det senaste året på dem konservativas bekostnad.

Det har fått honom att lova att Storbritannien ska ta tillbaka makt från Bryssel.

Och till BBC:s motsvarighet till P1-morgon säger David Cameron att när Storbritannien förhandlat med EU om det nya förhållandet ska britterna få ta ställning till det.

– De är trötta på att bli lovade folkomröstningar som inte blir av, säger han.

Enligt tidningen The Times på tisdagsmorgonen kommer Cameron att lova en folkomröstning om Storbritannien och EU 2018. Men hur frågan i den kommer att ställas är ännu inte känt.

Oppositionen och de konservativas koalitionsparter i regeringen, liberaldemokraterna är oroliga för att Storbritannien inte kommer att kunna få till en uppgörelse med övriga EU som blidkar EU-skeptikerna och därmed kommer folkomröstningen de facto bli en omröstning om själva medlemskapet.

Labourledaren Ed Miliband varnade i BBC i helgen för att Cameron leder landet ut ur EU.

Patrik Holmström, London

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista