Vill utreda om recept ska krävas för smärtlindrare

2:03 min

Giftinformationscentralen får ta emot allt fler samtal som gäller förgiftningar med det receptfria smärtlindrande ämnet paracetamol. Nu vill centralens medicinske chef att det utreds om preparaten ska receptbeläggas.

– Vissa storlekar och förpackningar är i dag receptbelagda. Men man behöver titta över om ribban för receptbeläggning är adekvat idag eller inte, säger Mark Personne, medicinsk chef vid Giftinformationscentralen.

Exempel på läkemedel som innehåller paracetamol är Reliv, Panodil och Alvedon. Sedan juli 2009 får de preparaten säljas i vanliga butiker, och inte bara på Apoteket.

Nu larmar Giftinformationscentralen om en kraftig ökning av förgiftningar med just paracetamol. Enligt siffror som DN i dag publicerar handlade nära 3 300 samtal förra året, om just den typen av förgiftning. Det är en ökning med 28 procent jämfört med 2010.

Jämför man med år 2000 handlar det om en fördubbling, enligt Mark Personne - som nu vill att Läkemedelsverket hejdar utvecklingen genom flera åtgärder.

– Där kan man titta över faktorer som förpackningsstorlek, varningstexter, vilken beredningsform det finns och hur starka enskilda tabletter ska vara. Eller om de ska ligga lösa eller förpackade i blisterförpackning, försäljningsformer och information i övrigt, säger han.

– Men de åtgärderna kan vara mer eller mindre effektiva, så det behöver noggrant ses över och vara genomtänkta åtgärdsprogram när man sätter in dem, säger Mark Personne.

Varje dygn konsulteras Giftinformationscentralen fyra till fem gånger av svenska sjukhus, som har fått in patienter som är så pass medtagna av paracetamol att de behöver motgiftbehadnling och avancerad sjukvård.

Framförallt är det levern som skadas om man överdoserar läkemedlet, och förgiftning kan uppstå redan vid dubbel dos.

– Vi märker i vår telefonjour att alla varianter på feldoseringar och överdoseringar förekommer. Både sådana som är avsiktliga, och rena olyckstillbud, eller att man missförstått doseringsanvisningar, säger Mark Personne.

– Paracetamol är i dag så vanligt tillgängligt för gemene man, att sådana händelser uppträder för att det finns till hands. Om inte motgift fanns och sjukvården kunde ingripa och rädda upp situationen så skulle inte paracetamolen kunna finnas kvar på marknaden. Antalet personer med leverskador skulle då vara helt oacceptabelt, säger Mark Personne.

Läkemedelsverket menar att ett ökat antal samtal till Giftinformationscentralen inte behöver innebära att även antalet förgiftningar ökar.

– Vi undersöker detta. Vi gräver på alla ställen där vi tror att det kan finnas information, för varje fall är en tragedi, Cecilia Bernsten, forskare vid Läkemedelsverket.

Simon Andrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista