Prinsessan Christina, drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria i Bernadottebiblioteket på slottet vid seminariet om kungliga stiftelser. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio

Fyra miljarder i kungliga stiftelser

2:35 min

Det finns nästan fyra miljarder kronor samlat i olika kungliga stiftelser som stödjer verksamheter och projekt i Sverige, berättade hovet i dag vid ett seminarium.

Hovets ekonomidirektör Jan Lindman sa att många stiftelser speglar samhällsutvecklingen och den tid vi lever i. På 1800-talet bedrev de fattigvård, i dag handlar det om att bekämpa utanförskap.

– Det handlar om att identifiera områden där barn har det svårt, till exempel i storstädernas förortsområden och där initiera och driva projekt för att integrera till exempel första generationens invandrarungdomar in i det svenska samhället.

Det kom en fråga förut här på seminariet, har behovet av den här verksamheten ökat trots vårt civila samhälle som bygger på social grund?

– Ja det där är en väldigt svår, lite filosofisk fråga, för att vara behövande på 1800-talet är inte samma sak som att vara behövande i dag, så i materiell mening så är behöver mer och bättre täckta i dag. Men det finns ett utanförskap och det finns andra sätt att vara behövande i dag, till exempel genom sjukdom eller utanförskap, säger Jan Lindman.

Hovets inventering visar att det finns minst 70 kungliga stiftelser, de delar ut mellan 150 och 170 miljoner kronor om året till olika projekt. Det samlade kapitalet bakom är nästan fyra miljarder kronor. Pengar som är stiftelsernas egna och alltså inte disponeras av kungafamiljen.

Uppsala Universitet och Nordenskiölds segling genom Nordostpassagen finansierades delvis av kungliga donationer. Dessa har i flera hundra år gällt fattigvård och sjukvård.  Förr såg samhället annorlunda ut.

I dag främjas forskning, kultur, utbildning, ren hjälp och vård.

På seminariet på slottet i dag berättade bland annat Marika Markovitz på Stockholms stadsmission, om projekt mot hemlöshet för unga tjejer och beskrev hur hon ser nya förändrade hjälpbehov i framtiden, bland annat hur utanförskapet ökar också när det gäller äldre människor som kommer från andra länder.

Kungen sa att alla som deltar i stiftelsernas arbete har en entusiasm och ett engagemang som är inspirerande och att kungafamiljen är stolt över det stöd som kommit allmänheten till del.

Jan Lindman är glad över att hovet nu kunnat göra den här sammanställningen om stiftelserna.

– Den är viktig som en dokumentation över ett kulturarv! Jag tycker också att den är viktig för framtiden. Vi vill gärna få in fler sökande, vi tror att det finns fler goda initiativ som vi kan stödja. Men vi vill också inspirera donatorer, sådana som har en tanke i att göra någonting gott, säger Jan Lindman.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Bengt Hansell

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista