Grafik: Så påverkar köttproduktionen miljön

Chatt med Ekots miljöreporter om mat och miljö

Ekots miljöreporter, Malin Olofsson och Emma Erlandsson, kock och guldmedaljör i matlagnings-OS, svarade på frågor om hur kött och annan mat påverkar miljön.

Malin Olofsson:

Hej, allihop nu kör vi lite frågor. Jag har sällskap av proffskocken Emma Erlandsson som är guldmedaljör i kock-OS och som jobbar på en "köttrestaurang". Ställ frågor till henne med! Jag kan börja - Emma vilket ansvar har ni kockar kring svenskarnas höga köttkonsumtion.

14:03, 22 January 2013

char: Det är bra om köttet kostar mer och gärna betydligt mer. Då kanske djuren får ett bättre liv förhoppingsvis. Och kanske slipper en del av för dem onaturlig föda som soja och majs. Och människor väljer kanske inte det billiga
(det danska t ex) framför det svenska och det ekologiska.

Emma Erlandsson, kock:

Jag tycker att kockar har ett stort ansvar eftersom de är förebilder för hemmakockar!

14:04, 22 January 2013

Emma Erlandsson, kock:

Jag tror att vi kockar genom att välja olika detaljer och kött kan få med oss utbilda våra gäster på krogen.

14:06, 22 January 2013

marcus: Varför diskuterar man inte även mejeriprodukter i detta sammanhang? Köttproduktion och mjölken hör ihop. Köttproduktion är tillviss del en biprodukt till mjölkproduktionen.

Malin Olofsson: Ja mejeriprodukter har också en stor miljöpåverkan. Mjölkkorna äter soja och med soja prosuktionen kommer em stor användning av bekämopningsmedel. Och mjölkkorna och släpper ut metan på grund av sin matsmältning.

14:07, 22 January 2013

WinterHelena: Hej! Någonstans tror jag ändå många är överens om att vi måste minska köttkonsumtionen. Vad tror ni är det bästa sättet?

Emma Erlandsson, kock: Jag tycker att det är bra att det kommer upp till diskussion, många är omedvetna om hur mycket det påverkar klimatet. För att det ska bli skillnad måste många minska lite.

14:09, 22 January 2013

Äter kött som betat: Hållbar köttproduktion - varför redovisas inte hur djurhållning/produktion mm kan utformas/ställas om för att kunna betraktas som hållbart eller ekologiskt? Skatt på oekologisk produktion?

Malin Olofsson: Skicka frågan till jordbruksverket. Jag tror att de har sådana rapporter också. Rekommenderar deras hemsida där man hittar intressant statistik också.

14:09, 22 January 2013

Maria: Vilken typ av kött bör vi äta om vi vill påverka klimatet så litet som möjligt?

Emma Erlandsson, kock: Viltkött är det är det i särklass bästa då de inte äter kraftfoder och ingår i det naturliga kretsloppet. Dock skulle inte viltköttet räcka om vi skulle äta samma mängd som idag.

14:12, 22 January 2013

Hjalmar: att införa köttskatt är väl trots allt inte det rätta, nej en inportskatt på ec. 30% på allt inporterat kött , det bör väl gynna både våra bönder o minska koldioxidutsläppen en upprörd Listerlänning

Malin Olofsson: Det har gjorts utredningar bla vid Chalmers kring köttskatt. Då sa man att en skatt på 15 kr/kg på nötkött skulle ge en 13 % minsking av köttkonsumtionen om jag minns rätt. Jordbruksverket la också fram en rad andra idéer kring åtgärder idag.

14:13, 22 January 2013

Emma Erlandsson, kock:

Många matproducenter jobbar mot en mer hälsosam stil med mycket grönsaker och så vidare men sällan ser jag renodlade vegalternativ.

14:15, 22 January 2013

Lars Johansson: Hur har man kommit fam tll siffrorna att köttproduktion har så stor klimatpåverkan? Var finns dessa uträkningar att ta del av? finns inga uträkningar i rapporten. Hur påverkas miljön om vi går mot annan produktion. Om vi äter mindre kött måste vi äta betydligt mer av annat. Hur påverkar det miljön?

Malin Olofsson: Det beror på vad "det andra" är som vi äter. Väljer du tex att äta mycket lokalodlade rotfrukter så blir ditt klimatavtryck betydligt mindre. Om du äter influgen sparris från en konstbevattnad dal i Peru så är ju saken en annan. Christer Cederberg har gkort en rad forskningsrapporter kring köttet klimatpåverkan. Sök på det på nätet så hittar du mer info

14:16, 22 January 2013

Martin: Hur mycket miljövänligare är viltkött egentligen?

Emma Erlandsson, kock: Viltkött är som tidigare nämnt det mest miljövänliga alternativet men hur mycket miljövänligare det är kan jag inte svara på.

14:17, 22 January 2013

Peter: Personligen är jag så trött på journalister som vidarebefodrar propaganda eller material från lobbyister - utan att vara källkritiska, opartiska. Hur kan man få det till att varje svensk, gammal som ung, äter hela 85 kg kött per år? Och nej det är inget problem med vår köttproduktion och inverkan på klimatet - återigen propaganda, där folket ska förstå att de har inverkan på naturen, klimatet och därför ska betala straffskatter till mer överstatlighet; kontroll, inskränkningar. Ni journalister basunerar ju ut elitisk och global propaganda - hur ställer du dig till det påstående?

Malin Olofsson: Så du vill inte veta om vad myndigheter som jordbruksverket diskuterar och lägger fram som idéer?

14:18, 22 January 2013

Pelle: Ur ett etiskt pespektiv bör man kanske äta mindre kött, men finns det då några fullgoda alternativ som er oss tilräckligt med näring. Vet vi egentligen om kött är nyttigt att äta,olika typer, skall man steka köttet enligt sjärn kockarnas rekommendationer äta en rosa/röd?

Emma Erlandsson, kock:

Självklart finns det fullgoda alternativ men det kräver mer av konsumenten om man bara håller sig till veg/veganmat. kött innehåller mycket nyttigheter som vi behöver.

14:19, 22 January 2013

Andreas: konsumtionen är inte hållbar då vi på denna jord inte blir färre. varför inte blanda de köttprodukter där så är möjligt med baljväxter som är ett utmärkt kompliment till kött? på så sett kan man lägga en högre skatt på "äkta" kött och lägre på blandad. skulle minska både uppfödning och utsläppen samt att gemene man får välja lättare än i dag där inte många väljer bort kött till varje måltid.

Malin Olofsson: att blanda in mer vegetabilier i kötträtterna inte minst i skolorna är nåt som en rad kommuner nu diskuterar. Men kock-Emma, hur ser det ut på restaurangerna?

14:20, 22 January 2013

Emma Erlandsson, kock:

På restaurangerna handlar det nog mer om att respektera djuren och ta vara på alla delar vid styckning än om att blanda in vegetabiler med köttet.

14:22, 22 January 2013

Lars E: Hej Malin, Förslaget om köttskatt är i flera hänseenden rätt och riktigt. Ett lika radikalt som nödvändigt förslag. Men hur mycket skulle genomsnittssvensken vara tvungen att minska på sin konsumtion för att det ska anses "miljövänligt"? Är inte en nolltolerans mot kött det mest rimliga? Inte minst med tanke på att kött konsumeras enbart pga vana och att det smakar gott, inte för att människor på något vis behöver det. Vad jag förstår gör kött mer skada än nytta för den individuella hälsan och i förlängningen folkhälsan och de allt mer begränsade sjukvårdsresurserna. Kött borde betraktas som otyg som tobak och alkohol och dessutom betala sin egen negativa klimatpåverkan. Med tanke på miljön och inte den etiska aspekten av att döda levande och kännande varelser i miljontals, är det att föredra ett Krav-kött från Portugal eller ett närproducerat kött som inte är Eco eller Krav?

Malin Olofsson: När det gäller kött så är transporterna en väldigt liten del av miljöpåverkan. Väljer du eko så får inte djuren konventionell soja i fodret och bla djurskyddet är något striktare.

14:23, 22 January 2013

Ruben: Varför har ni med begreppet miljöpåverkan så överdrivet mycket? Skulle världen rasa ihop för att korna pruttar? Det här är kvalificerat trams - alltför många har gått på det! Kom ner på jorden helst med båda fötterna i stället.

Malin Olofsson: Om vi ska rapportera om miljöpåverkan så kan vi inte bortse från vår mat konsumtion. Den står för 25 % av utsläppen av klimatpåverkande gaser. Men du kanske inte vill höra ngt om miljöfrågorna alls i radion?

14:25, 22 January 2013

Kurt Kettle: Varför utarmar Jordbruksverket tillsammans med EU den naturliga hushållningen av djur till förmån för den industriella produktionen? Jag kan inte tolka det på annat sätt än att myndigheterna är påverkade via industrin för att uppmuntra vinstmaximering. Att låta djur beta fritt på ängsmarker är ju näst intill förbjudet idag. Varför är det så?

Malin Olofsson: Skicka frågan till jordbruksverket är mitt förslag

14:27, 22 January 2013

Verpa Maximus: Frågan är patetiskt löjlig! Sveriges oerhört ringa del i den här problematiken berättigar inte något sådant, eftersom effekt endast uppnås genom minskat köttätande i USA, Brasilien och andra stater med extensiv produktion. Förstår inte hur någon i Sverige överhuvud taget kan föreslå något sådant. Äter f ö själv inte nöt- och griskött.

Malin Olofsson: Skulle en skatt på kött genomföras så resonerar jordbruksverket att det borde komma in på EU nivå. Men också bli diskussioner i WTO.

14:29, 22 January 2013

eva hansson: Denna chatt blir som jag befarat det blir ett samtal med människor som arbetar med att konsumera kött, de kan ju aldrig tycka att köttskatt är bra. Emma Erlandsson i alla ära hon är säkert väldigt duktig i sitt arbete men det är inte rätt person att fråga.

Malin Olofsson: Kockar som Emma som jobbar på innerstadskrogar, precis som hon, är med bland trendsättarna kring vad vi käkar. Men hur ser det ut med deras kunskap kring matproduktion är ngt som jag undrar över

14:31, 22 January 2013

Carl: Jag har hört en del forskare tala om att det finns mycket som talar för att börja äta insekter i större skala. Det är inget skämt, utan tydligen finns det mycket protein i detta, och det görs också i stora delar av världen. Insektsuppfödning skulle ej heller belasta miljön på samma sätt. Hur ser restaurangnäringen på denna möjlighet? Trots allt äter vi ju kräftor, som ju inte är helt olika en insekt...

Emma Erlandsson, kock: Tror inte att det finns särskilt goda möjligheter för restaurangnäringen att servera inskter..........

14:31, 22 January 2013

Emma Erlandsson, kock: Malin svar: Jag tror tyvärr att många kockars kunskap kring matproduktionen och dess påverkan är ganska begränsad.

14:33, 22 January 2013

Liza: Det är väl dumt att fokusera på kött i allmänhet, det man bode fokusera på är ju sättet att producera kött på som är ovärdigt och onyttigt både för djur och människor. Ett djur som går ute och äter det som det är avsett att äta, t ex gräs, insekter m m är nyttig mat för människor och har varit genom hela människans historia och även bra för miljön. Att man framställer kött i stora djurfabriker är ju bara ett sätt att tjäna väldigt mycket pengar, ingen mår bättre av det , varken djur eller människor för att inte tala om miljön. Varför talar inte reportrar om SÄTTET att föda upp djur på som är mycket mer skadligt än att äta kött!

Malin Olofsson: Vi är många på SR som gjort en rad inslag om matproduktion och ävem köttproduktion. Just idag handlar dock rapporteringen om jordbruksverkets rapport.

14:35, 22 January 2013

Pelle: Vilken köttempeatur är optimal ur ett närinsperspektiv för fläskfile resp oxfilé. Jag har fått läramig att man kan bli sjuk av att äta rosa/rött fläsk kött stämmer det?

Emma Erlandsson, kock: Lätt rosastekt fläsk kött är inte farligt att äta om det är rätt behandlat och inte köttet är dåligt från början.

14:36, 22 January 2013

Leon: Hur påverkar vilda fiskar (t ex sill) klimatet, jämfört med kossor och grisar och sådana grejer?

Malin Olofsson: Det är för att kossor och lamm är idisslare som gör att deras matsmältning ger klimatpåverkande utsläpp. Grisar betar inte och kräver mkt kraftfoder. När det gäller sill handlar klimatpåverkan bland annat om vilket bränsle som båtarna går på. Sök lite på nätet kring det där. Vet att det gjordes en rapport om det

14:37, 22 January 2013

WinterHelena: Svar från en köttätare till Eva Hansson: Klart att en köttätare kan tycka en skatt är bra. Det hela handlar ju hur medveten man är om köttets produktion. Skulle aldrig få för mig att köpa utländskt kött och köps det svenskt så letar vi efter KRAV eller närproducerat. Vi äter heller inte kött varje dag eftersom det finns annan mat. Tänker likadant när det gäller fisk och grönsaker.

14:39, 22 January 2013

WinterHelena: Svar från en köttätare till Eva Hansson: Klart att en köttätare kan tycka en skatt är bra. Det hela handlar ju hur medveten man är om köttets produktion. Skulle aldrig få för mig att köpa utländskt kött och köps det svenskt så letar vi efter KRAV eller närproducerat. Vi äter heller inte kött varje dag eftersom det finns annan mat. Tänker likadant när det gäller fisk och grönsaker.

Malin Olofsson: Fortsätt gärna diskussionen i kommentarsfunktionen på nyhetsinslaget om jordbruksverkets rapport. Nu måste jag tyvärr avsluta.

14:40, 22 January 2013

nina: Bor på landet och jag ser hur granne efter granne lägger ner. Jag försökte förmedla bra kött men folk vill ju bara ha entrecote, biff och filé. Ska resten av djuret säljas som köttfärs a 29 kr/kg finns det ingen ekonomi att hålla på längre. Kan vi få TV kockar som lagar rulle eller tunga lite oftare i framtiden?

Emma Erlandsson, kock: Det hoppas jag verkligen Nina! Jag värnar om innanmat och udda styckdetaljer. Självklart måste vi ta ansvar om vi ska äta kött och se till att använda hela djuren som vi styckar!

14:40, 22 January 2013

Liv Widell: Tack för alla frågor, det har rasat in väldigt många och tyvärr hinner vi inte svara på alla nu! Fortsätt gärna att kommentera artikeln och läs mer om frågan på sverigesradio.se/nyheter.

14:45, 22 January 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista