1 av 2
Eva Hamilton, vd på SVT. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
2 av 2
När SVT börjar i februari att sända hela sitt utbud på nätet betyder det att datorägare kommer att vara tvungna att betala tv-avgift. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix

Datorägare tvungna betala tv-avgift i februari

Hamilton: "Ett sätt att erbjuda en bättre service"
1:39 min

Stora förändringar sker i sättet att titta på tv. Och för att möta den utvecklingen börjar SVT inom kort sända hela sitt utbud på internet. Detta får till följd att fler kommer att tvingas betala radio- och tv-avgift.

– Vi öppnar för att alla kanaler läggs ut på nätet i början av februari. Det blir ytterligare en distributionsplattform, säger Eva Hamilton, vd på SVT.

Förändringen att lägga ut hela SVT:s programutbud via internet gör att alla datorer eller liknande utrustning som kan visa tv-sändningarna måste betala radio- och tv-avgiften på 2 076 kronor per år och hushåll. Detta enligt den teknikneutrala lag för uttag av avgiften som funnits i flera år.

– I dag är lagstiftningen sådan att om du kan titta på en hel kanal via nätet, så är du skyldig att betala tv-licensen.

Så det här är ett sätt att göra de som tittar på nätet skyldiga att betala?

– Det är ett sätt att erbjuda en bättre service. Sedan är hela tv-avgiften under utredning, och jag hoppas att regeringen snart kommer till skott där.

Den del av public service-utredningen som handlade om finansieringen bröts ut. Regeringen och kulturdepartementet har lovat att återkomma med en separat utredning om hur avgifterna för radio och tv i public service ska betalas.

Eva Hamilton vill att kulturdepartementet och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth snabbt ska tillsätta en utredning om utformningen av de framtida avgifterna till public service-kanalalerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".