Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix.

Cameron: Britterna får rösta om EU-medlemskap

1:13 min

Den brittiske premiärminstern David Cameron kommer nu på morgonen att lova britterna en folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet om hans konservativa parti vinner parlamentsvalet 2015.

Britternas uppgivenhet över EU är i dag större än någonsin tidigare. Det kommer David Cameron bland annat att konstatera i sitt tal nu på morgonen, enligt de delar av talet som offentliggjordes sent igår kväll.

Anledningen till den brittiska uppgivenheten är enligt Cameron bland annat att britterna känner att EU är på väg mot ett håll som de aldrig gått med på, och att de ogillar att EU lägger sig i landets inre angelägenheter med, vad Cameron hävdar, britterna tycker är onödiga lagar och regler som får dem att fråga sig vad poängen är med medlemskapet över huvud taget.

Det demokratiska stödet för EU är just nu lövtunt, kommer Cameron att konstatera.

Och han kommer att lova en folkomröstning, men först efter det brittiska parlamentsvalet 2015, där David Cameron och hans konservativa parti kommer att gå till val med ett löfte om att om förhandla villkoren för det brittiska EU-medlemskapet.

Först efter det kommer det brittiska folket att få säga sitt. De kommer att få ta ställning till om Storbritannien ska fortsätta vara EU-medlemmar med de nya villkoren, eller om man ska lämna unionen helt.

Borg: Centralt att de stannar

Foto: Virginia Mayo/Scanpix.

#text=5418193#Finansministern: krisen bakom opinion.

Patrik Holmström, London

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista