Yair Lapid leder partiet Yesh Atid som går starkt framåt i och med valet. Foto: Sebastian Scheiner/Scanpix.

Sekulärt parti näst störst i Israels valöverraskning

2:16 min

Preliminära resultat från valet i Israel, visar att väljarna bromsat en väntad vändning åt höger. Sittande premiärminister Benjamin Netanyahu sitter visserligen kvar, men med minskat stöd och manöverutrymme. Den stora överraskningen blev ett sekulärt mittenparti, som blev näst största parti före både arbetarpartiet och det omtalade ultranationalistiska alternativet.

Det blev jubel på flera valvakor i går kväll - för trots att Benjamin Netanyahu fick flest röster, så gav väljarna honom en lättare örfil, med 31 mandat enligt preliminära siffror, har han tappat mycket stöd och i strikt höger-vänster uppdelning mellan de många israeliska partierna blev blocken nästan lika stora. 

Den stora överraskningen heter Yair Lapid - en sekulär TV-fager journalist som enligt preliminära siffror får 19 mandat och blir Israels näst största parti - före både arbetarpartiet och den kontroversielle bosättarvänlige Naftali Bennet, som under valkampanjen haussades som den nya stjärnan som skulle dra Israel långt åt höger med sitt våldsamma motstånd mot en palestinsk stat.

Istället valde väljarna att bromsa den skarpa högersvängen. Yair Lapid gick visserligen inte till val på fredsprocessen, men han har sagt att han är för en anständig skilsmässa mellan Israel och palestinierna – det vill säga en tvåstatslösning.

Yair Lapids överraskande framgång handlar istället om att han vunnit medelklassen - dels med sitt engagemang i ekonomi och sociala frågor, dels med sina krav på att Israel ska sluta behandla de ultraortodoxa med silkesvantar.

– Det är mycket enkelt: friska människor ska jobba för sin försörjning. De ultraortodoxa måste göra sin värnplikt, sa Yair Lapid till Sveriges Radios korrespondent för ett par dagar sedan.

Nu följer långa förhandlingar om vem som ska ingå i Netanyahus regeringskoalition. Han kan välja att bilda en snäv högerregering tillsammans med nationalreligiösa och ultra-ortodoxa partier, men det kommer att finnas ett starkt tryck på att Yair Lapids mittenparti ingår i regeringen för att få till stånd en så stark koalition som möjligt.

Netanyahu fortsätter

#text=5418157#

Cecilia Uddén, Jerusalem

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista