Nordkorea hotar Sydkorea med vedergällning

2:07 min

De hårda tongångarna från Nordkorea fortsätter. I dag har Nordkorea hotat Sydkorea med vedergällning om Sydkorea ställer sig bakom de nya hårdare FN-sanktionerna.

I tisdags röstade FN:s säkerhetsråd igenom en resolution som bland annat innebär hårdare sanktioner mot landet som straff för att Nordkorea i december genomförde en raketuppskjutning.

Nordkorea hotade i dag Sydkorea med "allvarlig fysisk vedergällning" om Sydkorea deltar i de nya hårdare sanktionerna. Exakt vad det innebär är oklart, men Nordkorea har tidigare beskjutit sydkoreanska öar med artilleri.

Nordkorea sa även att nya sanktioner innebär en krigsförklaring mot landet.

Samtidigt har Sydkoreas tillträdande president sagt att Sydkorea inte kommer att tolerera ytterligare nordkoreanska provokationer eller att Nordkorea fortsätter att utveckla kärnvapen.

Sådana här hårda ordväxlingar mellan Nordkorea och dess grannländer är inte nya. Otaliga är de gånger Nordkorea har hotat med krig på grund av sanktioner eller av andra anledningar.

Koreakonflikten är och förblir en av de potentiellt farligaste konflikterna i världen i dag. Koreahalvön är det mest militariserade området i världen, och för grannländerna är det ett mardrömscenario om Nordkorea skulle lyckas att framställa fullt utvecklade kärnvapen.

Grannländerna inkluderar Kina, Nordkoreas största handelspartner och enda allierade. För även Kina visar nu tydliga tecken på att ha tröttnat på vad många ledare i Peking betraktar som ett alltför aggressivt Nordkorea.

Kina ställde sig bakom Säkerhetsrådets resolution om hårdare sanktioner i tisdags.

I dag har Kina levererat en ovanligt hård och tydlig varning till Nordkorea i en ledare i tidningen Global Times, som är nära knuten till kommunistpartiet. I ledaren står det att Kina inte kommer att tveka att skära ned på sitt bistånd till Nordkorea, om Nordkorea genomför en ny kärnvapenprovsprängning.

I ledaren stod det även att Kina föredrar stabilitet på Koreahalvön, men att det inte innebär slutet för världen om konflikten förvärras. Det kan tolkas som en tydlig varning till Nordkorea att landet inte kan räkna med militärt stöd från Kina om det skulle bli en storskalig militär sammandrabbning.

David Carlqvist, Peking

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista